Доступність посилання

ТОП новини

Виконання «Мінська»: чому в українському Докучаєвську орудують бойовики?


Доучаєвськ – місто, яке згідно «Мінська», підконтрольне Україні, але за фактом увесь цей час там орудують бойовики угруповання «ДНР»
Доучаєвськ – місто, яке згідно «Мінська», підконтрольне Україні, але за фактом увесь цей час там орудують бойовики угруповання «ДНР»

Мінськ – у глухому куті, Астана – на горизонті? Ступор в розв’язанні конфлікту на Донбасі призвів до розмов про зміну не тільки формату, а й місця переговорів. До того ж, ймовірно, новий майданчик вже встигли обговорити президенти США і Казахстану. Чи настав час прощатися з Мінськими угодами? Журналісти проекту Радіо Свобода Донбас.Реалії поспілкувалися з колишніми і нинішніми учасниками переговорів, а також побували в Докучаєвську. Місті, яке згідно «Мінську», підконтрольне Україні, але за фактом увесь цей час там орудують бойовики угруповання «ДНР».

«Мінськ» через три роки – чи є майбутнє у переговорів? Чи може Казахстан замінити Білорусь? Як Назарбаєв запропонував Трампу вирішити конфлікт на Донбасі?

Окупований Докучаєвськ – на перший погляд, звичайне провінційне містечко. Маленькі магазинчики, невеликий ринок і навіть свій зоопарк.

В українському Докучаєвську орудують бойовики
В українському Докучаєвську орудують бойовики

​«Немає у місті роботи», – розповідає місцевий житель.

«Ціни, звичайно, на ринках високі, причому з Донецька привозять всі продукти, тут ще роблять надбавку і ціни високі!», – додає жінка.

Докучаєвськ розташований на лінії фронту. Нині – підконтрольний бойовикам, хоч це і суперечить Мінським домовленостям.

А результату від Мінських угод мало – вогонь не припиняється

«А результату від Мінських угод мало – вогонь не припиняється», – нарікає місцевий житель.

«Все-таки якщо стріляють, значить важка техніка десь стоїть тут недалеко від нас», – розмірковує літня жінка.

Лінія зіткнення на момент підписання першого «Мінська»
Лінія зіткнення на момент підписання першого «Мінська»

Ось якою була лінія зіткнення на момент підписання першого «Мінська». Між угодами і вже після «другого Мінська» вона змінилася – і не на користь України. Бойовики захопили десятки населених пунктів. Найбільші з них – міста Дебальцеве і Докучаєвськ.

Так змінилася лінія розмежування з моменту підписання першого договору
Так змінилася лінія розмежування з моменту підписання першого договору

Відведення зброї гальмується, оскільки учасники конфлікту – Україна і Росія – використовують різні мапи і різні протоколи
Ольга Айвазовська

«Відведення зброї гальмується, оскільки учасники конфлікту – Україна і Росія – використовують різні мапи і різні протоколи», – зауважує представник України в Тристоронній контактній групі Ольга Айвазовська.

Повне припинення вогню і відведення артилерії – все це повинно було статися ще в лютому-березні 2015 року.

В документах, підписаних у Мінську, мова також йде про звільнення заручників, амністію для учасників подій на Донбасі, повернення Україні контролю над кордоном, зміни в Конституції і вибори на окупованих територіях.

Це не означає, що коли ми скромно оцінюємо заслуги Мінського процесу, то його треба помножити на нуль, поки що нічого іншого не запропоновано
Роман Безсмертний

«Це не означає, що коли ми скромно оцінюємо заслуги Мінського процесу, то його треба помножити на нуль і викинути в сторону – поки що нічого іншого, глобального не запропоновано», – наголошує колишній представник України в Тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

Розмов про Донбас на зустрічі Президентів США і Казахстану навряд чи варто було очікувати. Але саме Назарбаєв потім процитував діалог з Трампом, мовляв, Мінськ загальмував. І як варіант, новий майданчик для переговорів – Астана.

Президент США Дональд Трамп зустрівся з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим у овальному відділенні Білого дому у Вашингтоні, 16 січня 2018 рік
Президент США Дональд Трамп зустрівся з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим у овальному відділенні Білого дому у Вашингтоні, 16 січня 2018 рік

Ніхто ж поки не відмовився від Мінська. Росія однозначно має вплив і на Білорусь, і на Казахстан
Аміржан Косанов

«Ніхто ж поки не відмовився від Мінська. Тому, я думаю, що тут віз йде трошки попереду коня, це по-перше. А по-друге, Росія однозначно має вплив і на Білорусь, і на Казахстан, вона хоче мати вплив на весь пострадянський простір, відновити певну таку химеру як «руський мір», – зазначив казахстанський політик і громадський діяч Аміржан Косанов.

Аміржан Косанов
Аміржан Косанов

Астанане не є більш нейтральною, щоб це влаштовувало Україну
Ольга Айвазовська

«Астана навряд чи буде вкрай якимось новаторським майданчиком – туди далеко добиратися. І насправді проблема в тому, що він не є більш нейтральним, щоб це влаштовувало Україну. Ну і знову ж таки на контекст, на контент він не вплине», – вважає Ольга Айвазовська.

Ольга Айвазовська – учасник політичної підгрупи на переговорах в Мінську. Вона розповідає, що вже друге засідання поспіль там обговорюють український закон про Донбас. При цьому прогресу, наприклад, в питанні виборів немає.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

«Росія вважає, що завтра можна оголошувати виборчий процес і в окремих районах його розпочинати, але не вважає за необхідне повертати контроль над кордоном», – каже Айвазовська.

«Мінські угоди містять усі елементи для вирішення ситуації. Якщо буде політична воля з російського боку для виведення сил і забезпечення тривалого справжнього перемир’я, тоді інші елементи – вибори, амністія, спеціальний статус – також можуть бути реалізовані», – сказав в інтерв’ю Радіо Свобода спецпредставник США з питань України Курт Волкер.

Курт Волкер
Курт Волкер

Діалог Волкер-Сурков – це наслідок «Мінська». І саме участь США, вважає колишній представник України на переговорах Роман Безсмертний, не дає остаточно поховати Мінський процес.

Ця війна не здатна перейти в статус замороженого конфлікту
Роман Безсмертний

«Ця війна не здатна перейти в статус замороженого конфлікту. Саме там сходяться геоідеології, геоекономіки, геополітики, і тому дивитися спокійно на це ніхто не буде, воно бурлитиме і кровоточитиме», – додав Безсмертний.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

Росія, поки є Путін, з Донбасу не піде
Аркадій Бабченко

«Кардинальної зміни ситуації, кардинального результату не буде, тому що кардинально це вирішується тільки військовими способами – ніяк інакше. Росія, поки є Путін, з Донбасу не піде. Україна поки силовим методом Донбас повернути не може, але колись, мабуть, бути зможе», – вважає російський журналіст Аркадій Бабченко.

А Докучаєвськ зовні і далі буде нагадувати звичайне провінційне містечко. Але тільки на лінії фронту. Заслуга «Мінська», про яку не сперечаються – угоди зупинили масштабну війну. Або все ж призупинили?

ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ «ДОНБАС.РЕАЛІЇ»:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG