Доступність посилання

ТОП новини

Масова еміграція – найбільша загроза Україні (західна преса)


  • Американський журнал The Atlantic розглядає проблему зменшення населення України.
  • Турецький часопис Daily Sabah повідомляє про рішення Нацбанку України перевести готівкові кошти на карантин.
  • Іспанське видання El Español пише про іспанського футболіста, який грає за український клуб «Динамо» (Київ), розповідаючи про його ставлення до розповсюдження коронавірусу в Іспанії та Україні.

Американський суспільно-політичний журнал The Atlantic містить статтю «Тихе зменшення населення України». Автор матеріалу – британський журналіст, фахівець з питань центральної і східної Європи Максим Едвардс пише, що 55% опитаних людей в Україні, яка перебуває у стані війни, визначили масову еміграцію як найбільшу загрозу своїй країні.

Згідно з даними ООН, Україна може втратити майже п’яту частину населення до 2050 року. Саме тому, як пише автор, президент України Володимир Зеленський заприсягся припинити «виток мізків» з України шляхом покращення стану економіки країни та запровадження верховенства закону. Едвардс нагадує, що у грудні торік Зеленський оголосив програму приваблення молодих українців з-за кордону обіцянками вигідних позик для початку бізнесової діяльності.

Британський журналіст зазначає, що запитання чому саме молоді українці залишають свою країну не містить у собі жодної таємниці. Україна, за словами Едвардса, є другою найбіднішою країною Європи, яку роздирає корупція та вражають низькі стандарти життя. На додаток, війна з підтримуваними Росією сепаратистами і надалі вирує на сході України, що спричинилося до появи 2 мільйонів переміщених осіб, багато з яких переміщені у межах самої України.

Зменшення населення України також пояснюється, як на Еллу Лібанову, директора інституту демографії та соціальних досліджень України, високим рівнем смертності поміж українців. Згідно з Лібановою, 30% 20-річних українців не доживе до їхнього 60-го дня народження, головно з причини зловживання алкоголем та дорожніх пригод.

The Atlantic вказує, що, з огляду на все вищезазначене, приборкання потоку людей, які прагнуть виїхати з України, не постає стовідсотково питанням політичної волі. Тут, к на автора статі, радше йдеться про місце, яке нині посіла Україна у системі глобальної економіки, а саме місце резервуару робочої сили мігрантів.

Далі наводяться дані, що 2018 року більшість дозволів на проживання для іноземців у країнах Європейського Союзу було видано саме українцям. Валютні надходження в Україну від трудових мігрантів, згідно з Едвардсом, становлять більш ніж 11% ВВП України.

Водночас, автор пише, що факт того, що українці залишили свою країну у пошуках кращої роботи, далеко не означає, що їх не цікавить майбутнє України. Елла Лібанова, з якою він говорив, також вважає, що у тому, що українці мають змогу залишити свою країну, аби збудувати собі краще життя де інде, є прояв демократії. Лібанова каже, що навіть за 10 років якість життя в Україні суттєво відрізнятиметься від Польщі.

Наприкінці автор наводить слова Александера Кларксона, викладача курсу Європейських студій лондонського Кінґз Колледжу, який вважає, що у разі, як триватиме нинішня тенденція міграції робочої сили з бідніших до багатших країн, Україну спіткає те, що сталося з країнами центральної Європи, а саме брак робочої сили вдома, тоді як місцеве населення шукає кращого працевлаштування у багатших країнах. Як на Кларксона, за 20 років цілком можливо, що українці нарікатимуть вже на афганських трудових мігрантів, які заповнять Україну.

«Тихе зменшення населення України»:

Англомовний часопис Туреччини Daily Sabah публікує матеріал «Україна переводить гроші на карантин». Стамбульське видання пише, що Національний банк України оголосив, що виведе готівкові кошти з банків, перевівши все це на карантин. Часопис зазначає, що гроші з готівкових відділень банків буде виведено під карантин до спеціального приватного відділу НБУ і ці кошти зберігатимуться там впродовж двох тижнів з метою запобігти поширенню коронавірусу і «забрудненню» банкнотів української національної валюти.

Далі турецька газета наводить слова керівника Нацбанку України Якова Смолія, який каже, що після двох тижнів карантину української готівки, банкноти буде продезінфіковано і випущено назад у широкий обіг. При цьому, як додає стамбульське англомовне видання, представники Національного банку України висловили запевнення населенню, що Нацбанк має достатньо готівки аби наповнити банкомати на час карантину виведеної з банків гривневої готівки.

Daily Sabah вказує, що згідно зі словами керівника Нацбанку України Якова Смолія всі ці перестороги, до яких вдається головна фінансова інституція України, будуть здійснені у дещо інший спосіб, порівняно до того, як діють банки у цій ситуації в інших країнах світу. Голова ради директорів Національного банку України Олег Чурій, як пише турецький часопис, при цьому додав, що Нацбанк не планує запровадити валютні обмеження у цей час, тому що банк має достатньо запасів у валюті.

Насамкінець стамбульське видання нагадує, що Україна оголосила обмеження у роботі громадського транспорту, барів, ресторанів та торговельних комплексів з метою приборкання розповсюдження коронавірусу. На додаток українська влада вдалась до жорстких кроків включно із забороною на в’їзд до країни іноземців, і припинення авіасполучення з та до України.

«Україна переводить гроші на карантин»:

Іспанське видання El Español друкує статтю «Фран Соль: ось як живе футболіст під час кризи коронавірусу в Україні. «Ми не знаємо, чи показники відповідають дійсності». У підзаголовку додається, що іспанський гравець українського футбольного клубу «Динамо» (Київ) є доволі скептичним щодо тих даних, які подаються у плані показників інфікованості цієї країни східної Європи, у чемпіонаті якої він виступає.

Мадридське видання пише, що коронавірус спричиняється до скасувань спортивних змагань у цілому світі. Цей вірус просто не має історичних прецедентів. Відтак, ніхто не може уникнути його наслідків, що підтвердило зараження вже кількох помітних постатей світового спорту.

У футбольному чемпіонаті України, де грає іспанський футболіст Фран Соль, першість тільки-но увійшла до своєї вирішальної стадії, а клуб Соля – столичне «Динамо» посідає другу сходинку у турнірній таблиці, позаду донецького «Шахтаря».

El Español пише, що попри все, іспанський футболіст переймається тим, як коронавірус вразив Іспанію, водночас, Фран Соль концентрується на тих задачах, які стоять перед київським клубом до закінчення сезону. Випускник футбольної школи мадридського «Реала», Соль вирішив спробувати себе у закордонних першостях, спочатку, граючи у Нідерландах, а вже згодом переїхавши в Україну.

Водночас іспанця непокоїться і ситуація, яка складається навколо поширення коронавірусу в Україні. Він каже, що порівняно з Іспанією показники зараження і смертельні випадки в Україні постають значно меншими. Водночас Фран Соль вказує, що йому невідомо наскільки відповідають дійсності ті низькі показники розповсюдження вірусу в Україні. Мадридське видання завершує, повідомляючи, що батьки Соля мешкають разом з ним у Києві і пильно стежать за тим, що відбувається в Іспанії. Сам Фран Соль каже, що його батьки виконують всі потрібні рекомендації у ситуації, що склалась, і він не боїться, що з його батьками щось може статися в Україні.

«Фран Соль: ось як живе футболіст під час кризи коронавірусу в Україні. «Ми не знаємо чи показники відповідають дійсності»:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG