Доступність посилання

ТОП новини

«Тут народ знає, що таке війна». Розповідь уродженця Криму про боротьбу Ізраїлю з пандемією


Медичний працівник бере мазок для проведення тестування на COVID-19 у жителя міста Бней-Брака. Ізраїль, Рамат-Ган, 31 березня 2020 року
Медичний працівник бере мазок для проведення тестування на COVID-19 у жителя міста Бней-Брака. Ізраїль, Рамат-Ган, 31 березня 2020 року

Хайфа, Ізраїль. Тут сонячний день, співають птахи, а наш співрозмовник долучається до ефіру з паркової зони. Вулицями ходять люди, біля магазинів стоять черги, містяни роблять великі закупівлі ‒ так було вдень 7 квітня. Наступного дня в Ізраїлі відзначали велике свято Песах, і з цього дня країна опинилася в умовах суворого карантину.

Як змінилося життя Ізраїлю в умовах боротьби з коронавірусом, Радіо Крим.Реалії розповів кримчанин, який більше ніж 25 років живе в іншій країні, але не втратив зв'язок із рідним півостровом. Юрій Вайнбрун, житель Хайфи, сам зв'язався з нашою редакцією і запропонував поділитися інформацією.

Його бабуся та дід приїхали до Криму в 1920-і роки під час будівництва перших єврейських колгоспів, родичі жили в Євпаторії. Під час Другої світової війни родині вдалося евакуюватися ‒ це стало порятунком, багатьох друзів, близьких і знайомих розстріляли. До Криму повернулися в 1944 році, відтоді родина не залишала цю землю, а родичі Юрія і зараз живуть на півострові.

Він же закінчив університет, відпрацював два роки в євпаторійській школі вчителем, а після падіння залізної завіси захотів побачити інше життя і поїхав у 1993 році. Через два роки повернувся, допомагав сім'ї і досі пам'ятає ці складні 90-і роки.

Юрій Вайнбрун, Євпаторія, 1972 рік
Юрій Вайнбрун, Євпаторія, 1972 рік

«Тоді у Криму я познайомився з дружиною і ми поїхали, а повернулися ще через 10 років. Мене вразило те, що я побачив. Після руїни дев'яностих років Крим у двотисячних дуже змінився. Я бачив, що люди стали краще жити, бачив це по своїх друзях, їхніх ремонтах, їхніх квартирах, вони купували дорогі машини. Коли звинувачують Україну в тому, що вона щось недодала Криму, я не згодний: гроші лилися рікою, я бачив добробут кримчан, які годувалися курортом».

Для Юрія стосунки з Кримом змінила російська анексія півострова. Тут залишилися друзі та знайомі, родичі, але помітно змінився менталітет, говорить він. А потрапити додому, не порушуючи закони, стало практично неможливо.

Юрій Вайнбрун
Юрій Вайнбрун
Росія після анексії викреслила нас ‒ тих, хто не був у Криму навесні 2014 року ‒ мене це обурило до межі

«Ми ‒ громадяни України, так, ми виїхали на ПМП, але ми залишаємося громадянами України. Росія після анексії викреслила нас ‒ тих, хто не був у Криму навесні 2014 року ‒ мене це обурило до межі. Виходить, що там жило кілька поколінь нашої родини, там залишилися наші близькі родичі, нерухомість, ми приїжджали в Крим як додому, а тепер стали іноземцями. Нас викинули і не хочуть там знати, Росія порушила наші права, права кримчан».

Життя в нових умовах

Із 16-ї години 7 квітня в Ізраїлі запровадили нові обмеження для боротьби з пандемією коронавірусу. Тепер на період Песаха громадянам заборонено залишати будинки, закриваються цілі міста. З новими реаліями зіткнувся весь світ. Юрій розповів, як переносить населення Ізраїлю обмеження.

Тести проводяться за направленням лікаря, якщо є підозра, у певних пунктах, куди можна під'їхати і зробити

«Тести проводяться за направленням лікаря, якщо є підозра, у певних пунктах, куди можна під'їхати і зробити. Спецслужби відстежують підозрілих людей і тих, хто з ними спілкується. Ось, наприклад, поліція відстежила людину з симптомами коронавірусу в автобусі, її зняли, а інших пасажирів відіслали на карантин. За приховування хвороби запроваджені дуже великі штрафи. Великими партіями в Ізраїль завозять маски, необхідні прилади. На військових заводах і підприємствах терміново розгортається виробництво необхідного обладнання та медичних масок, щоб не було дефіциту.

В Ізраїлі фахівці синтезували компонент, який необхідний для проведення тестів. Раніше його завозили з Німеччини до обмеження вивезення компонентів з цієї країни. Зараз визначили міста, де максимальна кількість заражених і ці міста блокують. Народ дотримується встановлених правил, влада ставиться до карантину дуже серйозно».

Хайфа
Хайфа
Тут народ, на відміну від Європи, знає, що таке війна що значить жити під обстрілами. При виникненні проблем люди організованіші і готові до надзвичайних ситуацій

Здається, що громадяни Ізраїлю підготовленіші до нестандартних ситуацій, виконують вимоги влади тоді, як в інших країнах можна спостерігати спротив нововведенням.

Юрій пояснює це так: «Тут народ, на відміну від Європи, де живуть спокійним життям, знає, що таке війна, і знає, що значить жити під обстрілами. При виникненні проблем люди організованіші і готові до надзвичайних ситуацій».

Такої дисциплінованості та відповідальності влади Юрій бажає і рідному Криму. Там, на його погляд, карантин варто було вводити набагато раніше, а не чекати візиту Володимира Путіна.

Довіри до тестів, які проводить Росія у Криму, в ізраїльтянина українського походження немає, та й офіційні відомості про кількість хворих Юрій Вайнбрун ставить під сумнів.

  • Зображення 16x9

    Катерина Некреча

    Ведуча проєкту Радіо Свобода «Свобода.Ранок». Раніше в.о. керівника проєкту Радіо Крим.Реалії, теле- і радіоведуча, автор спеціальних проєктів.

    Закінчила Київський міжнародний університет, бакалавр журналістики. Не секрет, що головне в моїй професії – це практика, тобто робота в ЗМІ.

    Почала працювати в проєкті «Крим.Реалії» (проєкт Радіо Свобода) навесні 2015 року.

    До цього працювала журналістом на українському телебаченні («Шустер LIVE», «Говорить Україна»). У 2014 році наблизилася до Криму, співпрацюючи з телеканалом-переселенцем з півострова «Чорноморська ТРК».

    Не уявляю себе поза професією. Своєю роботою без перебільшення живу. 

    Пишаюся, що є частиною такого важливого проєкту. Рада, що в дуже складний час можу працювати в медіа, де журналістські стандарти – не теорія, а досить успішна практика.

    Головний пріоритет для мене – аудиторія. Наші слухачі, читачі, глядачі мають право знати, що відбувається насправді.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG