Доступність посилання

ТОП новини

У Міноборони Білорусі вперше розповіли про табір під Осиповичами, де чекають «вагнерівців»


Табір біля села Цель Могильовської області Білорусі, 30 червня 2023 року
Табір біля села Цель Могильовської області Білорусі, 30 червня 2023 року

Представники російської приватної військової компанії «Вагнер» поки що не прибули для огляду можливого місця розташування найманців у наметовому містечку поблизу міста Осиповичі Могильовської області Білорусі. Про це російському державному агентству новин ТАСС повідомив помічник білоруського міністра оборони генерал-майор Леонід Касинський, який прибув до табору.

«Ні, оперативні групи ще не приїхали, не ідентифікували, не дивилися. Я думаю, що коли група «Вагнер» ухвалить остаточне рішення, чи будуть вони дислокуватися в Білорусі, тоді вони будуть дивитися», – сказав генерал-майор.

Касинський пояснив, що це «літній табір, який був побудований у співпраці з місцевою владою».

«Цей табір був розгорнутий для підготовки як військових, так і представників цивільної адміністрації в рамках розгортання системи територіальної оборони», – сказав він.

Як додав Касинський, табір може вмістити близько п’яти тисяч осіб. Він також зазначив, що «теоретично [військова] техніка може бути розміщена будь-де».

«Все залежить від кількості цього обладнання. Це колишнє військове містечко. Збереглася інфраструктура: були й бокси [для зберігання техніки], колись тут дислокувалась артилерійська бригада», – зазначив помічник міністра оборони Білорусі.

6 липня під час зустрічі з іноземними та білоруськими журналістами Олександр Лукашенко заявив, що Мінськ пропонує використовувати для розміщення найманців ПВК «кілька колишніх військових містечок, які використовувалися в радянські часи», у тому числі під Осиповичами.

За його словами, у керівників ПВК «Вагнер» інше бачення їхнього розміщення. Лукашенко також повідомив, що питання передислокації «вагнерівців», які зараз перебувають у Росії, до Білорусі – не вирішене, оскільки «це залежить від керівництва Російської Федерації».

За допомогою супутникових фото Білоруська служба Радіо Свобода підтвердила будівництво нового військово-польового табору на території колишньої військової частини біля села Цель Осиповицького району Могильовської області.

За своїми розмірами він перевищує інші відомі польові табори Білорусі, де готують мобілізованих російських солдатів до війни проти України.

За словами місцевих жителів, ремонтно-будівельні роботи на території колишньої військової частини в селі Цель (за 90 кілометрів від Мінська і 20 кілометрів від Осиповичів) почалися в червні.

Після заколоту групи «Вагнер» 23-24 червня пункти набору найманців у Росії почали закриватися. З вулиць російських міст почали демонтувати білборди з оголошеннями про найм до компанії.

Фактичний очільник Білорусі Олександр Лукашенко запропонував найманцям перебратися до цієї країни.

Читайте також: Після спроби заколоту «Вагнер» більше не братиме участі у війні проти України – Буданов

ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина здійснила спробу збройного заколоту в Росії 24 червня через нібито намір Кремля розпустити угруповання. Зрештою Пригожин заявив про відмову від руху на Москву та заявив, що його підлеглі «йдуть у зворотному напрямку до польових таборів».

Після цього російські медіа повідомили, що кримінальну справу проти засновника «Вагнера» через збройний заколот у Росії закрили. Президент РФ Володимир Путін 26 червня заявив, що учасники угруповання мають вибір: підписати контракт зі збройними силами Росії, залишити службу чи «піти в Білорусь», куди, за повідомленнями, вирушив Пригожин.

Сам Пригожин у першому коментарі після припинення «походу на Москву» заявив, що його метою була демонстрація протесту проти ліквідації компанії «Вагнер», а не повалення влади в Росії.

XS
SM
MD
LG