Доступність посилання

ТОП новини

У «Групі семи» заявили, що думають про формування Антикорупційного суду в Україні


Посли країн «Групи семи» в Україні заявили, що вони думають про завершення законодавчого процесу для формування Вищого антикорупційного суду в Україні.

Посли вітають цей факт і «раді підтримати Україну у створенні ефективного суду, визначальної складової в українській системі незалежних антикорупційних інституцій, чесність яких має бути захищена», мовиться в заяві Групи послів G7 на підтримку реформ в Україні, в якій нині головує Канада.

«Ми також виступаємо за тісну співпрацю між Україною і Міжнародним валютним фондом у виконанні всіх інших кроків, необхідних для надання наступного траншу позики МВФ, що важливо для збереження зростання і макроекономічної стабільності», – мовиться в заяві.

2 серпня президент України Петро Порошенко підписав закон про внесення змін до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку зі схваленням закону «Про Вищий антикорупційний суд». Цим кроком, заявив тоді Порошенко, «шлях до створення та функціонування Вищого антикорупційного суду повністю відкрито».

Того ж дня Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила конкурс на посади в Антикорупційному суді.

12 липня депутати внесли зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з схваленням закону «Про Вищий антикорупційний суд». Закон забороняє розгляд апеляційних скарг щодо корупційних справ, переданих Національним антикорупційним бюро, іншими судами, окрім апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Верховна Рада України ухвалила в цілому закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня. Але тоді в документ внесли поправку, яка забороняла судові приймати до розгляду апеляційні скарги на рішення, які ухвалені судами першої інстанції і не набули чинності.

21 червня Верховна Рада також схвалила президентський законопроект про запуск Вищого антикорупційного суду.

Ухвалення закону про антикорупційний суд домагалися від України її західні партнери, це було однією з умов продовження співпраці Києва з Міжнародним валютним фондом. Західні партнери привітали схвалення закону про Вищий антикорупційний суд, але закликали Верховну Раду внести зміни, які б дозволяли цьому суду розглядати апеляції в поточних справах.

Створення спеціалізованого антикорупційного суду передбачив закон про судоустрій і статус суддів, ухвалений 2016 року.

XS
SM
MD
LG