Доступність посилання

ТОП новини

У Норвегії починаються перемови між талібами та представниками громадянського суспільства Афганістану


Делегація на чолі з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ від талібів Аміром Ханом Муттакі прибуває до аеропорту Гардермуен в Осло, 22 січня
Делегація на чолі з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ від талібів Аміром Ханом Муттакі прибуває до аеропорту Гардермуен в Осло, 22 січня

Перша делегація адміністрації «Талібану», яка відвідала Європу після повернення цього руху до влади в Афганістані, розпочала переговори 23 січня з представниками афганського громадянського суспільства щодо прав людини, повідомило міністерство закордонних справ Норвегії.

Делегація на чолі з виконувачем обов’язків міністра закордонних справ від талібів Аміром Ханом Муттакі мала присвятити перший день свого триденного візиту переговорам із жінками-активістками та журналістами, зокрема, перед зустріччю із західними дипломатами 24 та 25 січня.

Міністерство закордонних справ Норвегії повідомило, що делегація Талібану також зустрінеться з афганцями в Норвегії, в тому числі «жінками-лідерками, журналістами та людьми, які займаються, поміж іншого, правами людини й гуманітарними, економічними, соціальними та політичними питаннями».

Читайте також: В. о. премʼєра Афганістану закликає до міжнародного визнання влади «Талібану»

Делегація США на чолі зі спеціальним представником по Афганістану Томом Вестом планує обговорити «формування представницької політичної системи, реагування на невідкладні гуманітарні та економічні кризи, проблеми безпеки та боротьби з тероризмом і права людини, особливо освіту для дівчат і жінок». Про це йдеться у заяві, оприлюдненій Державним департаментом США.

21 січня міністерка закордонних справ Норвегії Аннікен Хюітфельдт наголосила, що візит «не є легітимацією чи визнанням Талібану, але необхідно говорити з тими, хто сьогодні фактично керує країною».

«Ми вкрай стурбовані серйозною ситуацією в Афганістані», – сказал Хюітфельдт, зазначивши, що економічні та політичні умови створили «повномасштабну гуманітарну катастрофу для мільйонів людей», які страждають від голоду в країні.

За інформацією телекомпанії NRK, чи будуть таліби також розмовляти з Хюітфельдт під час свого візиту, залежить від того, як пройдуть перші зустрічі.

Читайте також: Таліби заявили, що провели зустріч із лідерами афганського опору в Ірані

Колишня міністерка шахт і нафти Афганістану Наргіс Нехан, яка зараз живе в Норвегії, повідомила AFP, що відмовилася від запрошення до участі в переговорах.

Вона сказала, що побоюється, що переговори «нормалізують Талібан» і зміцнять цей рух, хоча вони «не можуть змінитися».

«Якщо ми подивимося на те, що сталося під час переговорів за останні три роки – «Талібан» продовжує отримувати те, чого вони вимагають від міжнародного співтовариства та афганського народу, але немає жодної речі, яку вони надали б зі свого боку», – сказала вона.

Норвегія – скандинавська країна, у якій вручають Нобелівську премію миру – в минулому долучалася до зусиль із мирного врегулювання в низці країн, зокрема, в Мозамбіку, Афганістані, Венесуелі, Колумбії, Ізраїлі та на палестинських територіях, а також Сирії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG