Доступність посилання

ТОП новини

Іран відновив збагачення урану на підземному заводі у Фордо – в.о. директора МАГАТЕ


Збагачення урану на підземному об’єкті Фордо забороняє ядерна угода 2015 року
Збагачення урану на підземному об’єкті Фордо забороняє ядерна угода 2015 року

Іран відновив збагачення урану на підземному заводі в місцевості Фордо, повідомив 11 листопада виконувач обов’язків директора Міжнародного агентства з ядерної енергії (МАГАТЕ) Корнел Феруце.

Ці роботи є порушенням угоди між Тегераном і провідними світовими державами, вказує МАГАТЕ. У штаб-квартирі цієї організації у Відні наголосили, що запаси іранського збагаченого урану продовжують зростати.

Сполучені Штати Америки заявили, що розширення діяльності Ірану зі збагачення урану є «великим кроком у неправильному напрямку» і звинуватили Тегеран у «ядерному шантажі».

Угода 2015 року обмежила ядерну програму Ірану. Серед підписантів Спільного всеосяжного плану дій – США, Росія, Китай, Франція, Велика Британія та Німеччина.

У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів Вашингтон із угоди, звинувативши Іран в її порушеннях. Відтоді він наклав на Тегеран уже кілька пакетів санкцій США і погрожує новими обмеженнями.

У відповідь Іран вимагає від інших учасників угоди захистити Тегеран від американських санкцій і, заявляючи про їхню бездіяльність, почав демонстративно порушувати деякі пункти угоди. Натомість країни-учасниці попередили Іран, що він має повернутися до виконання своїх зобов’язань.

XS
SM
MD
LG