Доступність посилання

ТОП новини

Рябчук не звертався до командування щодо позастатутних відносин – командувач Нацгвардії


Командувач Нацгвардії уточнив, що, за його даними, таких звернень від Артемія Рябчука (на фото) не було ані щодо нього самого, ані щодо інших військових
Командувач Нацгвардії уточнив, що, за його даними, таких звернень від Артемія Рябчука (на фото) не було ані щодо нього самого, ані щодо інших військових

Підозрюваний у вбивстві товаришів по службі військовослужбовець Артемій Рябчук не звертався до свого командування щодо позастатутних відносив. Про це на засіданні комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності заявив командувач Національної гвардії Юрій Лебідь.

Таким чином він відповів на питання народних депутатів.

«Він (Рябчук – ред.) не звертався до командування батальйону, роти чи командування частини з якимись вимогами або з тим, що його якось принижують, на нього тиснуть. Він не звертався на гарячу лінію – є така гаряча лінія в Національній гвардії, і там досить багато звернень в тому числі й від військовослужбовців строкової служби. І на ці звернення реагують», – заявив він.

Командувач Нацгвардії уточнив, що, за його даними, таких звернень від Рябчука не було ані щодо нього самого, ані щодо інших військових.

Читайте також: Стрілянина в Дніпрі: комісія виявила факти нестатутних відносин, мотиви стрільця ще невідомі – Єнін

Говорячи про заходи після стрілянини в Дніпрі, Лебідь доповів, що всіх командирів військових частин поінформували про те, що сталося.

«Були відпрацьовані розпорядження по напрямках військової діяльності, направлені до військових частин. Перше: скоригували роботу психологів раз, зобов’язали проводити опитування особового складу з метою виявлення його морально-психологічного стану. Далі: збільшили кількість перевірок при несенні військової служби, в тому числі зі зброєю», – сказав командувач.

Раніше 9 лютого перший заступник міністра внутрішніх справ Євген Єнін повідомив, що службове розслідування обставин стрілянини на заводі «Південмаш» у Дніпрі виявило ознаки позастатутних відносин. Водночас він заявив, що мотиви стрілка Артемія Рябчука наразі достеменно невідомі.

Читайте також: Підозрюваний у стрілянині на «Південмаші» перестав приймати передачі від незнайомців – правозахисниця

Вранці 27 січня на території Південного машинобудівного заводу у Дніпрі військовослужбовець Національної гвардії під час видачі зброї розстріляв караул військовослужбовців НГУ пострілами з автомата Калашникова, після чого зі зброєю втік. У результаті цього п’ятеро людей загинули, ще п’ятеро зазнали поранень. Згодом МВС повідомило про затримання підозрваногосолдата строкової служби Нацгвардії Артемія Рябчука.

У Державному бюро розслідувань заявили, що Рябчуку повідомили про підозру за кількома статтями: крім умисного вбивства (стаття 115), також у дезертирстві (стаття 408) та викраденні зброї військовослужбовцем (стаття 410).

У ДБР також відкрили кримінальне провадження щодо ймовірної службової недбалості керівництва Національної гвардії. Слідство вивчатиме, як був організований процес несення служби, і це стосуватиметься не лише частини, де сталася трагедія, але й інших частин Нацгвардії.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG