Доступність посилання

ТОП новини

Фігурантку «справи Шеремета» Кузьменко залишили під вартою (доповнено)


Юлія Кузьменко під час судового засідання у справі Павла Шеремета, Київ, 3 лютого 2020 року
Юлія Кузьменко під час судового засідання у справі Павла Шеремета, Київ, 3 лютого 2020 року

Печерський районний суд Києва відмовив у клопотанні захисту про зміну запобіжного заходу підозрюваній у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко. Як передає кореспондент Радіо Свобода, Кузьменко залишиться під вартою до 8 лютого 2020 року.

На засіданні допитали трьох свідків – колишнього чоловіка Юлії Кузьменко Дмитра та її матір, які підтвердили під присягою її алібі (поїздка в аеропорт «Бориспіль» зустрічати сина і батьків із відпустки), а також її знайомого, запис розмови з яким обвинувачення використовує як доказ причетності Кузьменко до злочину – тепер свідок розповів про контекст, у якому відбувалася розмова, стверджуючи, що вони з Кузьменко обговорювали новини.

Адвокат Юлії Кузьменко Тарас Безпалий заявляв клопотання про зміну запобіжного захисту на нічний домашній арешт, аби його підзахисна могла ходили на роботу і виконувати інші свої обов'язки. Обвинувачення натомість заявляло, що якщо Кузьменко звільнять з-під варти, вона може виїхати з країни, впливати на авторів експертиз або комунікувати із іншими особами, що можуть бути причетні до вбивства Павла Шеремета.

Увесь час протягом засідання під стінами Печерського суду проходила розпочата перед його початком акція на підтримку Кузьменко, учасники скандували: «Ганьба прокурорам!». Вигуки було чутно у залі суду.

Сторона захисту також заявила, що сьогодні будуть розглядати і питання про продовження запобіжного заходу Кузьменко.

Засідання суду у справі про запобіжний захід Кузьменко 23 січня перенесли через те, що прокурор висловив клопотання про можливість витребувати матеріали справи попереднього судового засідання щодо обрання запобіжного заходу.

Журналіст «Української правди» Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля в центрі Києва. Нині серед підозрюваних у причетності до його вбивства – сержант Сил спеціальних операцій Андрій Антоненко, військовий медик Яна Дугарь та волонтер Юлія Кузьменко. За даними МВС, також подружжя Грищенків – Інна та Владислав – «становлять оперативний інтерес для слідства у справі Шеремета».

XS
SM
MD
LG