Доступність посилання

ТОП новини

Розстріл колони в Ірпені: одного з військових РФ ідентифікували по залишеному фото – ОГП


Знищені та спалені автомобілі в Ірпені, квітень 2022 року
Знищені та спалені автомобілі в Ірпені, квітень 2022 року

Офіс генерального прокурора передав до суду обвинувальний акт щодо гранатометника Збройних сил Росії через розстріл цивільних в Ірпені – про це він повідомив 20 квітня.

Справу кваліфікували за фактом жорстокого поводження з цивільними, поєднаного з вбивством, і іншими порушенням законів війни.

За даними слідства, в березні 2022 року російські військові 173-го окремого розвідувального батальйону та 137-го гвардійського парашутно-десантного полку захопили будівлю в Ірпені, поруч із яко облаштували блокпост.

Звідти ж вони встановили вогневий контроль над дорогою вулиці Олега Кошового – це була єдина дорога, якою на той момент можна було виїхати з міста.

Читайте також: Імітував розстріл жінки в Ірпені – до суду передано справу проти військового РФ

Вранці 6 березня група цивільних намагалася евакуюватися з Ірпеня на власних автомобілях.

«Люди наклеїли на них написи «ДІТИ» та «ЕВАКУАЦІЯ», щоб позначити, що це саме цивільні транспортні засоби… Коли автомобілі доїхали до ЖК «Кошовий» по них із гранатометів та стрілецької зброї відкрили вогонь російські військові. В результаті обстрілу шести автівок загинуло п’ять осіб та ще сім, у тому числі малолітня дитина, отримали поранення різного ступеню тяжкості», – йдеться в повідомленні.

Крім того, після розстрілу колони російські військові незаконно позбавили волі вцілілих та поранених, які могли самостійно пересуватися, в захопленому будинку.

«Обвинуваченого вдалося ідентифікувати за фотознімком, який він зробив на фотоапарат Polaroid та залишив у будинку біля місця розстрілу», – додає Офіс генпрокурора.

Читайте також: Поліція оголосила підозру російським військовим, які розстрілювали евакуаційну колону на Київщині

Київщина, була звільнена від російських військ на початку квітня минулого року. Після відступу військових РФ у визволених містах і селах були зафіксовані масові випадки убивств цивільних жителів та зібрані численні свідчення про звірства військових РФ.

За даними керівника поліції Київської області Андрія Нєбитова, на квітень 2023 року неопізнаними залишаються 195 із майже 1400 знайдених після відступу російських військ тіл на Київщині.

Кремль продовжує заперечувати воєнні злочини своїх військ, у тому числі на Київщині, попри те, що вбивства цивільних під російської окупації були підтверджені супутниковими знімками.

XS
SM
MD
LG