Доступність посилання

ТОП новини

Печерський суд задовольнив позов Портнова проти керівниці «Схем», її захист подає апеляцію 


Печерський суд Києва задовольнив позов проросійського діяча Андрія Портнова проти Наталії Седлецької у справі про захист його честі, гідності та репутації
Печерський суд Києва задовольнив позов проросійського діяча Андрія Портнова проти Наталії Седлецької у справі про захист його честі, гідності та репутації

Печерський суд Києва задовольнив позов проросійського діяча Андрія Портнова проти керівниці проєкту журналістських розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода) Наталії Седлецької у справі про захист його честі, гідності та репутації.

Колишній посадовець часів Віктора Януковича Андрій Портнов, який нині перебуває під санкціями США, позивався проти журналістки Седлецької та низки інших медіа восени 2020 року через її пост у мережі Facebook, опублікований 17 серпня 2020-го – у день підпалу автомобіля редакції «Схем». У дописі Седлецька згадала про негативне ставлення Портнова до редакції, зокрема, про те, що він оприлюднив особисті дані водія, включно з номерними знаками зрештою спаленого автомобіля і публічно погрожував «учбово-виховними заходами» редакції розслідувачів.

Рішення про задоволення позову Портнова оголосив головуючий суддя Олексій Соколов. Суд зобов’язав Наталію Седлецьку спростувати інформацію, поширену у пості, опублікувавши рішення Печерського суду на своїй сторінці у Facebook. Те саме, згідно з рішенням суду, мають зробити видання Громадське, NV, 5 канал та Прямий, які передрукували пост журналістки.

Захист Седлецької не погоджується із рішенням Печерського суду та готує апеляційну скаргу.

«Ми категорично не згодні з таким рішенням суду першої інстанції. По-перше, слова Наталки Седлецької, які Портнов вважає недостовірною інформацією, були навмисно вирвані з контексту. По-друге, сам допис журналістки не був поданий у вигляді твердження про факт причетності Портнова до підпалу. Це були розмірковування на тему, хто може бажати редакції шкоди. До того ж, фактична основа для того, аби робити певні припущення, були наявні – оскільки Портнов публічно погрожував фізичною розправою працівникам Радіо Свобода. По-третє, право мати власну думку захищається законом, спростуванню підлягає тільки фактична інформація, а не думки чи погляди», – наголошує захисник «Схем» Анатолій Попов.

Попов також додав, що розгляд справи тривав 2,5 роки, за цей період по суті відбулось всього три засідання. У зв’язку з чим захист «Схем» заявляв відвід судді Соколову за затягування розгляду справи, але таке клопотання не задовольнили.

1 листопада 2019 року ексдепутат і чиновник часів президентства Віктора Януковича Андрій Портнов виклав у своєму телеграм-каналі персональні дані водіїв знімальної групи «Схем», які допомагали журналісту програми Михайлу Ткачу в підготовці розслідування щодо впливу і можливих зв’язків колишнього посадовця з українською владою.

Серед опублікованого – захищена законом інформація: повні паспортні дані й домашня адреса водіїв, номери авто, а також дані, які свідчать про стеження за місцем проживання.

Згодом Андрій Портнов пригрозив усій редакції «Схем» публікацією «їхньої особистої та персональної інформації», а також «аналізом приватного життя та ненав’язливим супроводом у темний час доби». Він також не виключив можливого стеження за членами редакції «Схем». При цьому ексчиновник заявив, що він також є журналістом.

Адвокати «Схем» подали цивільні позови – з вимогою вилучити персональні дані водіїв програми «Схеми» та стягнути моральну шкоду.

У цій справі Печерський та Київський апеляційний суди стали на бік Андрія Портнова і відмовили у задоволенні позову представників «Схем». Однак, 22 червня 2022 року Верховний суд скасував рішення Печерського і Київського апеляційного судів, які були на користь Портнова у справі про оприлюднення особистих даних водія «Схем», і направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

17 серпня 2020 року стався підпал автомобіля «Схем», який належав водієві Борису Мазуру. 26 серпня того року поліція затримала і оголосила підозру у підпалі Кирилу Баріхашвілі. Пізніше Броварський міськрайонний суд Київської області закрив справу через порушення строків досудового розслідування, однак Апеляційний суд Києва скасував закриття справи і повернув її у Броварський міськрайонний суд на новий розгляд. Згодом окремі провадження у Броварському міськрайонному суді розпочали і по двом іншим обвинуваченим у підпалі – Юрію Проценко та Дмитру Ободовському. Наразі по всім трьом провадженням триває судовий розгляд.

З грудня 2021 року Андрій Портнов – під санкціями США через вплив на суди.

За даними «Схем», Портнов виїхав з України у червні 2022 року. Журналісти встановили, що родина Портнова володіє нерухомістю в Москві спільно з друзями керівника російського МЗС Сергія Лаврова, а також показали таємну фортецю Портнова під Києвом. На запити він не відповідає з лютого 2022 року.

XS
SM
MD
LG