Доступність посилання

ТОП новини

Апеляційний суд у Швеції скасував рішення на користь «Газпрому» – комерційний директор «Нафтогазу»


Раніше апляційний суд ухвалив призупинити рішення арбітражу, згідно з який «Газпром» винен «Нафтогазу» 2,6 мільярди доларів
Раніше апляційний суд ухвалив призупинити рішення арбітражу, згідно з який «Газпром» винен «Нафтогазу» 2,6 мільярди доларів

Апеляційний суд у Швеції скасував своє попереднє рішення, яким зупинив виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо боргу російського «Газпрому» перед українським «Нафтогазом» – про це розповів комерційний директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

«Апеляційний суд у Швеції розглянув наші аргументи і відмінив своє рішення про тимчасове зупинення примусового виконання у Швеції рішення арбітражу, за яким Газпром має нам заплатити вже більше 2,6 мільярдів», – заявив він.

Апеляційний суд зупинив виконання рішення, згідно з яким «Газпром» мав виплатити компенсацію «Нафтогазу» в червні 2018 року. Тоді ж «Натфогаз» зробив подання до суду, щоб оскаржити це.

30 травня «Нафтогаз» повідомив, що почав процес стягнення з російського «Газпрому» боргу в близько 2,6 мільярда доларів відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу в справах щодо постачання і транзиту газу.

Стокгольмський арбітраж у лютому повідомив, що присудив «Нафтогазу» 4,6 мільярда доларів. З урахуванням рішення по іншому спору «Газпром» має виплатити українській компанії 2,56 мільярда доларів.

Читайте також: «Нафтогаз» позивається до «Газпрому» в апеляційному суді в Швеції – Вітренко​»

«Газпром» не виконує рішення, 28 травня у російській компанії заявили, що рішення Стокгольмського арбітражу, який зобов'язав «Газпром» виплатити «Нафтогазу» 4,6 мільярда доларів, було написано за участю «сторонніх людей». За твердженням компанії, це показало «додаткове вивчення тексту рішення із залученням всесвітньо визнаного експерта-лінгвіста».

Стокгольмський арбітраж розглядав спір «Нафтогазу» і «Газпрому» про умови контракту на поставку й транзит газу, укладеного в 2009 році на 10 років. Сторони висували одна до одної претензії на кілька мільярдів доларів.

XS
SM
MD
LG