Доступність посилання

ТОП новини

Армія РФ робить «потужний ривок» на Часів Яр – речник ОСУВ «Хортиця»


Українські військові ведуть вогонь поблизу Часового Яру на Донеччині, 29 лютого 2024 року
Українські військові ведуть вогонь поблизу Часового Яру на Донеччині, 29 лютого 2024 року

Російські війська акумулюють свої сили на сході України і станом на зараз відбувається один із «потужних ривків» армії РФ на Часів Яр у Донецькій області, заявив в ефірі Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) Ілля Євлаш, начальник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

За його словами, російські війська розглядають цей населений пункт як ключовий для продовження наступу на Костянтинівку і Краматорсько-Слов’янську агломерацію.

«Вони акумулюють дуже потужні свої сили і станом на зараз це можна вважати одним із потужних їхніх ривків на Часів Яр… Доступ до Часового Яру відкриє ворогу дорогу для продовження їхніх наступальних дій, плацдарм для наступу на Костянтинівку. І звичайно, що основна ціль в Донецькій області – це Краматорсько-Слов’янська агломерація. Тому ворог не шкодує своїх зусиль, намагається скористатися моментом – доволі довгий час використовує тактику «бігти туди, куди ллється», шукає слабкі місця. І при найменшій нагоді десь прорвати оборону посилює свої угруповання і вдається до штурмових дій», – сказав Ілля Євлаш.

За його словами, поблизу Часового Яру зведено декілька кіл оборони. На цьому напрямку також є мінні поля, як протитанкові, так і протипіхотні, також зробили насипи і протитанкові вали для перешкоджання просуванню важкої техніки російської армії.

«До оборони Часового Яру готувалися давно, ще коли противник зміг захопити Бахмут. Звичайно, було зрозуміло, що необхідно обладнувати додаткові рубежі оборони, більш вигідні. Оскільки найбільший наступний населений пункт на цьому на цьому напрямку був Часів Яр», – сказав Євлаш.

Як повідомив речник ОСУВ «Хортиця», армія РФ намагається знайти слабкі місця, і на тих ділянках фронту, де вдається прорватися, російські військові посилюють штурмові дії. За словами Іллі Євлаша, основні атаки здійснюють із мінометів, також збільшують застосування авіації.

«За минулу добу на Бахмутському напрямку ворог шість разів використовував свою авіацію, також завдав 52 удари своїми дронами-камікадзе, 659 разів обстріляв наші позиції. Ще відбулося чотири бойові зіткнення, в ході яких противник втратив 100 своїх окупантів вбитими й пораненими і 101 зразок військового озброєння і техніки», – повідомив Ілля Євлаш.

Раніше сьогодні в ранковому зведенні Генеральний штаб Збройних сил України повідомив, що протягом минулої доби на фронті відбулося 83 бойових зіткнення, українські військові відбили атаки російських сил на сімох напрямках.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 29 лютого повідомив про роботу на Авдіївському і Курахівському напрямках, назвавши серед головних задач у цьому районі «утримати займані позиції і відновити положення там, де ми відійшли».

Читайте також: Каскад водосховищ зупинить армію РФ на Донбасі – речник ОСУВ «Таврія»

Сирський після перевірки оперативно-тактичного угруповання «Донецьк» у частинах, які тримають оборону на Авдіївському напрямку, заявив, що «в окремих командирів були виявлені певні прорахунки у володінні обстановкою та оцінці противника». За його словами, це вплинуло на стійкість оборони на окремих напрямках.

У лютому українські військові після понад чотирьох місяців виснажливих боїв залишили місто Авдіївка поблизу Донецька, яке ЗСУ утримували з початку збройного протистояння в 2014 році. Після втрати Авдіївки Сили оборони України також втратили контроль над кількома селами, розташованими на північ і північний захід від Авдіївки.

Розвідка Великої Британії заявила 29 лютог, що територія на захід від Авдіївки залишається у центрі зусиль російського наступу.

«Росія також, імовірно, намагається нарощувати темпи на цій осі, щоб скористатися перевагою того, що там менше фіксованих, добре захищених позицій і міської забудови, з яких можуть вести оборону українські сили», – додали в розвідці.

Форум

XS
SM
MD
LG