Доступність посилання

ТОП новини

Генштаб ЗСУ: за добу на фронті відбулося понад 80 боєзіткнень, РФ втратила майже тисячу військових


За даними штабу, за добу українські військові відбили понад 60 російських атак на Куп’янському, Лиманському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках
За даними штабу, за добу українські військові відбили понад 60 російських атак на Куп’янському, Лиманському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках

За час повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 293 830 своїх військових, зокрема 980 – за останню добу, повідомляє вранці 22 жовтня Генеральний штаб ЗСУ.

У штабі також навели дані про втрати РФ техніки:

  • танків – 5081 (+18 – за минулу добу)
  • бойових броньованих машин – 9631 (+19)
  • артилерійських систем – 7032 (+15)
  • РСЗВ – 822(+3)
  • засобів ППО – 549(+1)
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 5339 (+9)
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 9404 (+13)
  • спеціальної техніки – 990 (+1)

У Генштабі ЗСУ повідомляють, що протягом минулої доби відбулося понад 80 бойових зіткнень.

За даними штабу, за добу українські військові відбили понад 60 російських атак на Куп’янському, Лиманському, Мар’їнському та Авдіївському напрямках. Війська РФ атакували в районах Синьківки, Іванівки Харківської області, Надії, Білогорівки Луганської області, Серебрянського лісу, Спірного, Мар’їнки, Красногорівки та Побєди Донецької області.

Також повідомляється про відбиття атак військ РФ біля Васюківки та Андріївки на Бахмутському напрямку, Пречистівки, Золотої Ниви, Старомайорського, північніше Приютного на Шахтарському та Запорізькому напрямках.

«В зоні відповідальності ОСУВ «Таврія» на Авдіївському напрямку ворог не полишає спроб оточити Авдіївку, але наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Безуспішними були наступальні дії противника в районах Кераміка, Авдіївки, Степового, Тоненького та Первомайського Донецької області», – йдеться у повідомленні.

Сили оборони України продовжують наступальну операцію на Мелітопольському напрямку та штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають противнику втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах, додають у штабі.

Читайте також: Форсування Дніпра на Херсонщині та ракети ATACMS: бойові дії в Україні вступають у нову фазу

Україна і Росія майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих понад рік тому, Київ цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

Газета The New York Times у серпні з посиланням на неназваних представників адміністрації США повідомила, що загальна кількість військовослужбовців, убитих та поранених з обох сторін війни в Україні за півтора року, що минули з початку масштабного вторгнення РФ, наближається до 500 тисяч.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

Форум

XS
SM
MD
LG