Доступність посилання

ТОП новини

В ISW заявили про «ширшу системну проблему» з російською ППО після удару в Євпаторії


Наслідки удару на супутниковому знімку Planet.com, зробленому 14 вересня 2023 року
Наслідки удару на супутниковому знімку Planet.com, зробленому 14 вересня 2023 року

Завдання українськими військами 14 вересня удару по російській системі протиповітряної оборони поблизу Євпаторії в окупованому Криму свідчить про те, що на півострові можуть бути системні тактичні збої російських систем протиповітряної оборони, заявив у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

«Цей удар свідчить про те, що російські війська не були готові перехопити ракети за допомогою системи або не змогли цього зробити. 23 серпня українські війська завдали удару по російській системі протиповітряної оборони С-400 біля Оленівки в Криму (117 км на північний захід від Севастополя), і другий український удар по російській системі протиповітряної оборони за останні тижні вказує на те, що такі тактичні помилки можуть відображати ширшу системну проблему з російською ППО в окупованому Криму», – наголошують аналітики.

Рано-вранці 14 вересня поблизу Євпаторії в окупованому Криму пролунали вибухи. Джерела в Службі безпеки України повідомили Радіо Свобода, що «унікальну спецоперацію», внаслідок якої був знищений російський комплекс ППО «Тріумф» вартістю 1,2 мільярда доларів, здійснили спільно СБУ і Військово-морські сили.

«По цілі ефективно відпрацювали безпілотники і ракети «Нептун», – повідомили в СБУ.

Згодом у Збройних силах України підтвердили удар по місцю розташування російського ракетного комплексу «земля-повітря» поблизу Євпаторії.

Росія офіційно не повідомляла про знищення свого комплексу поблизу Євпаторії.

Міністерство оборони Росії заявило, що російська ППО нібито перехопила 11 українських безпілотників над Кримом, але не згадувало про українські ракетні удари. На супутникових знімках, оприлюднених 14 вересня, видно вибух поблизу Євпаторії. Додаткові кадри показують, що російські війська нещодавно розгорнули батарею С-400 поблизу Євпаторії, і що вибух стався в тому самому місці, де була розгорнута російська система.

Перед цим удару зазнав Севастополь, внаслідок чого були пошкоджені два російські кораблі.

В інтерв’ю Радіо Свобода в серпні очільник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Кирило Буданов заявив про здатність українських сил досягти будь-якої точки окупованого Криму для ураження противника. За його словами, для деокупації Криму є багато різних варіантів, але «без військових, бойових дій це неможливо».

Починаючи з серпня 2022 року у Криму майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. У жовтні 2022 року на Керченському мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на мості 17 липня 2023 року. На півострові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя зачинений.

XS
SM
MD
LG