Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: президент Молдови гомофобними заявами порушив конституцію


У заяві Amnesty International йдеться про те, що Додон порушив не тільки молдовські, а й міжнародні закони, які Молдова зобов’язалася поважати
У заяві Amnesty International йдеться про те, що Додон порушив не тільки молдовські, а й міжнародні закони, які Молдова зобов’язалася поважати

Відділення правозахисної організації Amnesty International у Молдові заявляє, що президент цієї країни Ігор Додон порушив конституцію, сказавши, що він «не обіцяв бути президентом геїв».

Правозахисники відзначають, що конституція країни забороняє розпалювати ненависть і зобов’язує поважати права кожного громадянина. У заяві Amnesty International йдеться про те, що Додон порушив не тільки молдовські, а й міжнародні закони, які Молдова зобов’язалася поважати.

21 травня в Кишиневі пройшов марш солідарності з ЛГБТ-спільнотою «Без страху». За підрахунками організаторів, в ньому взяли участь близько 500 людей.

Дійти до центру столиці, як планувалося, учасники акції не змогли, бо шлях їм перегородили люди, що назвали себе православними активістами. Поліція на автобусах евакуювала прихильників ЛГБТ у безпечні місця.

Президент Молдови Ігор Додон, який того дня був присутній на заході під назвою Фестиваль традиційної сім'ї, сказав: «Я ніколи не обіцяв бути президентом геїв, вони повинні були обрати свого президента».

Після виборів у грудні 2016 року Ігор Додон обіцяв бути «президентом усіх».

17 травня, у Міжнародний день боротьби проти гомофобії та трансфобії, 10 послів (США, Великобританії, Німеччини, Франції, Італії, Нідерландів, Швеції, Швейцарії, Литви та Естонії) у Молдові опублікували спільну заяву, в якій висловили надію, що ЛГБТ-марш буде проходити без інцидентів.

Додон розкритикував марш за права геїв ще до його проведення, заявивши, що акція «суперечить традиційним цінностям і православній вірі».

XS
SM
MD
LG