Доступність посилання

ТОП новини

Спікер Держдуми Росії відкинув ідею виплати Україні компенсації за Крим


В’ячеслав Володін
В’ячеслав Володін

Спікер російської Держдуми В’ячеслав Володін заявляє, що ідея виплати Росією Україні компенсації за анексований Крим є недоречною. Про це він сказав в інтерв’ю телеканалу «Росія-24».

«Що це за торгівля? Нехай обговорюють це питання в Іспанії з Каталонією, подивимося, як це обговорення буде йти. Не можна з такими лекалами підходити», – сказав він.

За його словами, в той період, коли Росія анексувала Крим, «в Україна був революційний період безвладдя». «Громадяни Криму в ході вільного волевиявлення, прийшовши на виборчі дільниці – практично сто відсотків, явка була дуже висока – ухвалили рішення бути разом з Росією. Всі процедури – міжнародні, правові – були дотримані», – сказав Володін.

10 жовтня президент Чехії Мілош Земан, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, заявив, що анексія Криму Росією – це «faît accompli», тобто доконаний факт, і, на його особисту думку, «могла б бути можлива певна компенсація за Крим у фінансовій формі або в натуральній формі – нафтою або газом». А свою промову в ПАРЄ він присвятив необхідності, на його думку, скасувати санкції ЄС щодо Росії через її агресії проти України. Земан назвав їх «неефективними».

Після виступу Земана його різко розкритикували і в Україні, і в Чехії. Зокрема, прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що виступ Мілоша Земана різко суперечить зовнішній політиці Чехії і що «президент не мав на нього ніякого мандата чеського уряду».

А в Міністерстві закордонних справ України заяву Земана сприйняли з обуренням і назвали цинізмом, підкресливши, що «Україна ніколи не буде торгувати своєю територією, своїми цінностями і своєю свободою».

Земан відомий своєю проросійською позицією і прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. Він уже не раз, заявляючи про незаконність окупації Росією українського Криму, виправдовував захоплення півострова Москвою і закликав Україну і світ змиритися з цим, а також виступав проти санкцій проти Росії.

Але в Чехії, за Конституцією, зовнішня політика є прерогативою уряду, а не президента. Нинішній уряд Чехії дотримується міжнародної позиції щодо агресії Росії проти України і скоординованої позиції Євросоюзу, зокрема, не визнає анексії Криму і заявляє, що знімати санкції наразі неможливо.

XS
SM
MD
LG