Доступність посилання

ТОП новини

Президент України і голова Пентагону підтримали місію ООН і санкції щодо Росії – Банкова


Петро Порошенко (л), Джеймз Маттіс (п), архівне фото: Київ, 24 серпня 2017 року
Петро Порошенко (л), Джеймз Маттіс (п), архівне фото: Київ, 24 серпня 2017 року

Президент України Петро Порошенко і міністр оборони США Джеймз Маттіс обговорили мирний процес на Донбасі, миротворчу місію ООН для регіону і продовження санкцій щодо Росії, повідомила прес-служба голови української держави.

Вони зустрілися в рамках участі президента України у 54-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.

«Петро Порошенко висловив глибоку вдячність за тверду позицію США на підтримку суверенітету і територіальної цілісності України… Сторони обговорили ситуацію на Донбасі та висловили занепокоєння у зв’язку з триваючими спробами Росії та підтримуваних нею бойовиків підірвати мирний процес. Було також обговорено необхідність розміщення миротворчої місії ООН на Донбасі відповідно до принципів ООН та цілей Мінського процесу. Співрозмовники наголосили на важливості політики санкцій проти Росії до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України», – мовиться в повідомленні.

Президент України також висловив вдячність за «важливі рішення Вашингтона у питанні зміцнення потенціалу Збройних сил України та обороноздатності України». «Останні рішення Вашингтона є сигналом агресорові проти будь-яких намірів ескалації ситуації на Донбасі, яка, за наявних у України нових оборонних можливостей, у рази збільшить ціну такої ймовірної агресії», – наводить прес-служба зміст розмови.

Чільник Пентагону, зі свого боку, «підтвердив тверду відданість Сполучених Штатів Америки справі відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, а також відзначив значний прогрес, який здійснила Україна у реформуванні сфери безпеки та оборони», – повідомили на Банковій.

При цьому, зазначено в повідомленні, в зустрічі також узяв участь спеціальний представник Державного департаменту США у справі врегулювання в Україні Курт Волкер.

Під «важливими рішеннями Вашингтона» вочевидь малося на увазі рішення влади США дозволити надання Україні також летальної зброї, а не лише нелетальної військової допомоги, яку Вашингтон надавав Києву раніше для підтримки у протистоянні російській агресії.

Традиційна щорічна міжнародна конференція з питань безпеки в німецькому Мюнхені цього року чималою мірою присвячена можливості врегулювати конфлікт на сході України, спричинений гібридною агресією Росії.

Серед таких можливостей – введення на окуповану частину Донбасу повноцінної миротворчої місії ООН, яка б допомогла забезпечити виконання мінських домовленостей про врегулювання в регіоні – зокрема, перекривши непідконтрольну нині Києву ділянку російсько-українського кордону, через яку Росія постачає своїм гібридним силам на частині сходу України озброєння і бойовиків. Москва виступає проти, стверджуючи, ніби така місія суперечила б мінським домовленостям, і прагне тільки обмеженого формату місії, що ізолював би окуповані території від вільної решти України і ні в якому разі не брав би під контроль українсько-російський кордон у регіоні.

XS
SM
MD
LG