Доступність посилання

ТОП новини

Україна подала до трибуналу ООН меморандум про порушення Росією морського права – МЗС


Керченський міст, який будує Росія
Керченський міст, який будує Росія

19 лютого Україна подала до арбітражного трибуналу ООН меморандум про порушення Росією положень Конвенції ООН з морського права, повідомляє прес-служба МЗС України.

Як заявляють в українському зовнішньополітичному відомстві, «меморандум доводить, що Російська Федерація порушила суверенні права України в Чорному та Азовському морях та в Керченській протоці».

Російська Федерація незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої права морської держави, узурпувала права України регулювати власні морські території
Заява МЗС України

«Починаючи з 2014 року, Російська Федерація незаконно позбавила Україну можливості здійснювати свої права морської держави, задля власних потреб експлуатує суверенні ресурси України, узурпувала права України регулювати власні морські території. Зухвало порушуючи міжнародне право, Російська Федерація викрадає енергетичні та рибні ресурси, які належать Україні і її народу, при цьому серед іншого завдає фізичної шкоди українським рибалкам, блокує захід суден в українські порти у зв’язку із незаконним будівництвом Керченського мосту», – зазначили в МЗС.

Згідно з повідомленням, Україна просить арбітражний трибунал припинити порушення Російською Федерацією Конвенції ООН з морського права та підтвердити права України в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці, у тому числі і зобов’язати Росію «поважати суверенні права України в своїх водах, зупинити крадіжку українських ресурсів, а також виплатити компенсацію за завдану шкоду».

Арбітраж ООН з морського права у травні 2017 року визначив графік розгляду позову України проти Росії. Тоді повідомлялося, що Київ має подати документи в арбітраж до 19 лютого 2018 року.

У грудні 2017 року заступник міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль пояснювала, що після того, як Україна надасть меморандум, який містить виклад обставин, на які спирається Україна, відбудуться слухання арбітражу. За її словами, слухання справи по суті можуть відбутися у 2021 році.

14 вересня 2016 року Міністерство закордонних справ України повідомило про позов в арбітражний трибунал щодо порушень морського права з боку Росії. У заяві відомства йшлося, що Україна просить трибунал підтвердити її права як прибережної держави і зобов’язати Росію «припинити міжнародно-протиправні діяння у відповідних морських акваторіях» відповідно до Конвенції ООН з морського права від 1982 року.

У грудні минулого року за позовом України до Росії за Конвенцією ООН з морського права було сформовано трибунал для розгляду справи «Україна проти Російської Федерації».

Конвенція ООН з морського права була підписана 1982 року і вступила в дію в 1994 році. Вона встановлює поділ морського простору між державами і регулює норми про внутрішні води, відкрите море, виняткову економічну зону, континентальний шельф тощо. Конвенцію ратифікували 159 країн, зокрема Україна і Росія.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG