Доступність посилання

ТОП новини

КСУ пояснив: Рада порушила процедуру розгляду та ухвалення «закону Ківалова-Колесніченка»


Пікет під Конституційним судом України у січні 2018 року
Пікет під Конституційним судом України у січні 2018 року

Конституційний суд України оприлюднив на своєму сайті раніше ухвалене 28 лютого рішення щодо невідповідності Конституції України закону «про засади державної мовної політики», в якому пояснив, що депутатами була порушена процедура розгляду та ухвалення.

«Верховна Рада України порушила процедуру розгляду та ухвалення законопроекту №9073, визначену положеннями частини третьої статті 84, частини першої статті 93 Основного закону, що також ставить під сумнів дотримання вимог, передбачених статтею 91 Конституції України», – йдеться в повідомленні.

У тексті документа вказується, що підставою визнання закону неконституційним є сукупність наведених матеріалів справи.

«Суб’єкт права на конституційне подання обґрунтовує неконституційність закону не тільки порушенням конституційної процедури його розгляду та ухвалення, а й невідповідністю Конституції України змісту закону», – вказано в рішенні КСУ.

Повідомляється, що рішення КСУ є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржене.

28 лютого Конституційний суд України ухвалив рішення за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності Конституції закону «про засади державної мовної політики», так званого «закону Колесніченка-Ківалова».

Депутати, які звернулися з клопотанням визнати закон неконституційним, стверджували, що були порушені процедура розгляду й ухвалення закону, процедура їхнього особистого голосування, право законодавчої ініціативи, їх було позбавлено права внести виправлення, уточнення, а також усунути помилки й суперечності в тексті законопроекту під час другого читання.

Крім того, на їхню думку, низка положень закону створює умови для домінування регіональної мови (мов) над державною, встановлює можливість використання регіональної мови замість державної в роботі органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та в інших сферах публічного суспільного життя, фактично нівелюючи статус української мови як державної.

Верховна Рада України проголосувала за скасування «мовного закону» ще 23 лютого 2014 року, однак президент досі не підписав і не ветував законопроект про це, відтак закон далі чинний.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Міністр культури України намагається пересидіти мовні виклики в кущах​

Політика Кремля і вища освіта України. Як роз’єднати цей союз?​

Японський дипломат говорить українською, бо «аналізувати Україну треба не через Росію»​

Тест на державність для політиків. Битва за українську мову

Суспільний запит на українську мову зростає. Влада відстає від народу

XS
SM
MD
LG