Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні експерти з хімічної зброї продовжують роботу в Сирії


Невідомі волонтери надають допомогу дітям після ймовірної хімічної атаки в Думі, у передмісті Дамаска, Сирія, 8 квітня 2018 року
Невідомі волонтери надають допомогу дітям після ймовірної хімічної атаки в Думі, у передмісті Дамаска, Сирія, 8 квітня 2018 року

Організація із заборони хімічної зброї заявляє, що її місія зі збору інформації про можливе застосування хімічної зброї в Думі поблизу Дамаска продовжує роботу в Сирії. Заява на сайті ОЗХЗ з’явилася 14 квітня після того, як вночі США, Велика Британія і Франція завдали удару по сирійських об’єктах, які використовувалися для виробництва хімічної зброї.

«ОЗХЗ працює у тісній співпраці з департаментом з безпеки ООН для оцінки ситуації і гарантування безпеки команди», – йдеться в повідомленні.

Раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров назвав удари по Сирії «неприйнятними і неправомірними» і звинуватив США і їхніх союзників у прагненні зірвати роботу експертів Організації із заборони хімічної зброї в Думі.

Вашингтон, Лондон і Париж стверджують, що мають докази того, що відповідальність за хімічну атаку в Думі 7 квітня, внаслідок якої, за даними спостерігачів, постраждали сотні людей, несе режим сирійського президента Башара Асада, і називають метою ракетних ударів по Сирії необхідність перешкодити застосуванню хімічної зброї в майбутньому.

Як лідери союзників пояснили ракетні удари по Сирії (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

У Міністерстві оборони США заявили, що основними цілями ударів були три об’єкти на заході Сирії: науково-дослідний центр в районі Дамаска, який був центром сирійської хімічної та біологічної програми зброї, та два інших об’єкти зберігання хімічної зброї – на захід від Хомса. За словами представників американських військових, удари «успішно влучили в кожну ціль».

Організація із заборони хімічної зброї заявила, що збирає інформацію про ймовірну атаку з використанням хімічної зброї в місті Дума на схід від столиці Сирії Дамаска, 7 квітня.

Як йшлося в заяві організації, місія пошуку фактів (FFM) збирає додаткову інформацію з усіх доступних джерел, щоб визначити, чи використовувалася хімічна зброя. FFM повідомить про свої висновки державам-учасницям Конвенції про заборону хімічного зброї.

В організації наголошують, що конвенція про заборону хімічної зброї цілком забороняє використання, розробку, виробництво, накопичення і передачу хімічної зброї.

Представники опозиційних «Білих касок», а також активісти інших груп заявили, що на Думу пізно увечері 7 квітня з гелікоптера скинули бомби, які містили токсичний газ.

Влада Сирії і її союзник Росія заперечують ці повідомлення.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Ракетні удари союзників по військово-хімічних об'єктах Сирії: головне про операцію

Асада і Путіна знищить їхнє марнославство. Світ прозріває​

Спільний ракетний удар США, Франції та Британії по Сирії: міжнародна реакція

Україна солідарна зі США, Францією та Британією щодо Сирії – МЗС

Генеральний секретар НАТО підтримав удари по хімічних об'єктах в Сирії

XS
SM
MD
LG