Доступність посилання

ТОП новини

Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія про автокефалію української церкви


Акція під стінами Верховної Ради України на підтримку створення єдиної української помісної церкви. Київ, 19 квітня 2018 року
Акція під стінами Верховної Ради України на підтримку створення єдиної української помісної церкви. Київ, 19 квітня 2018 року

Верховна Рада України 19 квітня підтримала постанову про підтримку звернення президента до вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу на автокефалію православної церкви в Україні.

За цей проект постанови, підтриманий більшістю парламентських фракцій, проголосували 268 народних депутатів. Проти виступили 36 депутатів, зокрема, представники «Опозиційного блоку», заявивши, що рішення має ухвалюватися не на політичному рівні, а в рамках міжцерковного діалогу.

Перед голосуванням у парламенті виступав президент Петро Порошенко.

Він вкотре наголосив, що отримання автокефалії православною церквою в Україні не означатиме, що вона стане державною. «Хочу запевнити, що томос, на який ми так сподіваємося і для отримання якого докладаємо зусиль, і поява визнаної єдиної помісної церкви аж ніяк не означатиме порушення конституційного принципу свободи совісті. Єдина православна помісна церква не стане державною. Всі віряни мають і матимуть право вільно обирати собі і конкретний храм, і церковну юрисдикцію», – сказав Порошенко.

Тим часом, біля будівлі Верховної Ради вранці 19 квітня відбувається кілька акцій, зокрема на підтримку створення єдиної помісної православної церкви й акція за легалізацію добровольчого руху. Біля будівлі парламенту перебуває близько сотні людей, акції відбуваються мирно.

Акція під стінами парламенту. Київ, 19 квітня 2018 року
Акція під стінами парламенту. Київ, 19 квітня 2018 року

Президент України Петро Порошенко 17 квітня на екстреній зустрічі із головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенському патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет «материнської церкви» щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу – ред.) українській православній помісній церкві.

Перед цим 9 квітня президент України у Стамбулі мав зустріч із Вселенським патріархом Варфоломієм у його офіційній резиденції.

Президент України Петро Порошенко і вселенський патріарх Варфоломій І під час зустрічі в Константинополі/Стамбулі (Туреччина), 9 квітня 2018 року
Президент України Петро Порошенко і вселенський патріарх Варфоломій І під час зустрічі в Константинополі/Стамбулі (Туреччина), 9 квітня 2018 року

Українська православна церква Київського патріархату заявила, що «підтримує всі зусилля, спрямовані для подолання існуючого церковного розділення». За інформацією представників церкви, «зараз, як ніколи раніше, є всі підстави очікувати позитивне рішення» Вселенського патріарха Варфоломія.

Водночас в Українській православній церкві (Московського патріархату) вважають, що немає підстав для визнання Вселенським патріархом Варфоломієм «іншої української церкви».

Відповідно до Конституції, церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

«Велика кількість єпархій Московського патріархату перейде до канонічної української православної церкви» – Палій

Порошенко отримав від УПЦ КП та УАПЦ звернення до Вселенського патріарха

Вперше більшість українців обирає проукраїнську церкву – Кошель

Порошенко: Україна як ніколи близька до появи власної помісної церкви

«Томос від Вселенського патріарха». Піар чи крок до помісної церкви?

XS
SM
MD
LG