Доступність посилання

ТОП новини

Держдепартамент: публікації щодо несправностей Javelin – пропаганда найгіршого ґатунку


Новини про несправність Javelin стали з’являтись у російських медіа десь тиждень тому
Новини про несправність Javelin стали з’являтись у російських медіа десь тиждень тому

Виконувачка обов’язків помічника державного секретаря США із військово-політичних питань Тіна Кайданов назвала «пропагандою найгіршого ґатунку» публікації російських ЗМІ, начебто США поставили Україні несправні ракетні комплекси Javelin. Про це вона сказала, відповідаючи на запитання кореспондента Радіо Свобода.

«Чому б це ми поставляли несправні Javelin нашим друзям і партнерам? США взагалі нікому й ніколи не поставляли несправну зброю, – заявила Кайданов. – Це аж ніяк не відповідає дійсності. Ще раз скажу – це найгірший приклад пропаганди».

Дипломат не стала відповідати, які подальші кроки щодо надання зброї України обговорюються зараз у Державному департаменті, але наголосила, що Сполучені Штати робитимуть все, що можливо, для посилення своїх союзників і партнерів.

Минулого тижня російські ЗМІ повідомляли, начебто США поставили Україні несправні комплекси Javelin. Про це йдеться у нібито листі від генерального конструктора ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч». Але у РНБО назвали оприлюднений документ підробкою, організованою російськими спецслужбами.

Читайте також: Чи ефективна сучасна українська зброя проти російських танків на Донбасі

22 травня секретар РНБО України Олександр Турчинов заявив, що «українська «Стугна» та американський «Джавелін» точно і надійно знищили цілі під час випробувань».

Наприкінці квітня американські протитанкові ракетні комплекси «Джавелін» (Javelin) прибули в Україну.

Наприкінці 2017 року адміністрація президента США Дональда Трампа ухвалила рішення про продаж Україні летальної зброї, в тому числі протитанкових ракетних комплексів Javelin. 1 березня Державний департамент США схвалив продаж Україні 210 ракет протитанкових комплексів Javelin і 37 пускових установок до них на загальну суму близько 47 мільйонів доларів.

«Джавелін» (Javelin) – американський переносний протитанковий ракетний комплекс (ППРК), призначений для ураження бронетехніки, танків, а також БПЛА, вертольотів і гвинтомоторних літаків, що заходять на посадку.

XS
SM
MD
LG