Доступність посилання

ТОП новини
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні
Триває підрахунок голосів на парламентських виборах в Україні

Україна обрала Раду-9. Живий блог

Триває підрахунок голосів. ЦВК на 19:00 за Києвом підрахувала понад 79 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України. За даними Національного екзит-полу, до парламенту 9-го скликання потрапляють п'ять партій

21 липня в Україні відбулися дострокові парламентські вибори, які призначив президент Володимир Зеленський у свої перші дні на посаді.

Явка склала 49,84%. І це найнижчий показник за всю історію парламентських виборів в Україні.​

Наразі триває підрахунок голосів.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

Посольство Сполучених Штатів Америки в Україні заявляє, що виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод.

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні наводить кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Центральна виборча комісія підрахувала на 19:00 за київським часом майже 80 відсотків протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,81%), яка зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК.

Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (12,98%), «Європейська солідарність» (8,34%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,09%), партія «Голос» (6,09%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,89%), далі йдуть «Сила і честь» (3,78%) та «Опозиційний блок» (3,18%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу увечері 21 липня, за якими до Верховної Ради України 9-го скликання потрапляють:

  • «Слуга народу» – 44,2%;
  • «Опозиційна платформа – За життя» – 11,4;
  • «Європейська солідарність» – 8,8%;
  • «Батьківщина» – 7,4%;
  • «Голос» – 6,5%

За оновленими даними ЦВК далі стежте на сайті Центральної виборчої комісії.

IRI: вибори в Україні були добре організованими, але через дії Росії проголосувати не змогли 16% українців

Аналітичний центр зі США «Міжнародний республіканський інститут» (IRI) визнав позачергові парламентські вибори в Україні 21 липня добре проведеними, попри незначні порушення, які спостерігалися в день голосування. Про це йдеться у попередньому звіті місії спостерігачів IRI, оприлюдненому 22 липня.

Проблемою для українських виборів в IRI назвали вплив Кремля. Через продовження окупації Росії на частині української території – в Криму і на Донбасі, виборчі органи не змогли провести вибори у всіх регіонах країни, і 16 відсотків українців не змогли проголосувати.

Посольство США: виборчий процес в Україні пройшов з повагою до основних свобод

У кого є шанси стати головою Верховної Ради? Чи підуть в опозицію «Голос», «Європейська солідарність», «Батьківщина» і «Опозиційна платформа – за життя»? Хто з відомих політиків програв на мажоритарних округах, і хто – виграв? Хто прогнозує наступні дочасні вибори?

Відповіді на ці запитання – у прямому ефірі ток-шоу Радіо Свобода НЬЮЗРУМ:

Парламентські вибори підтвердили демократичний прогрес в Україні – спостерігачі НДІ

Дострокові парламентські вибори були змагальними, вартими довіри і підтвердили демократичний поступ в Україні, йдеться у попередній заяві спостерігачів за парламентськими виборами в Україні від Національного демократичного інституту (NDI).

«Попри війну та дуже стислі строки, державні службові органи адміністрування виборців, політичні партії, кандидати, спостерігачі та громадяни об‘єднали зусилля щодо забезпечення процесу, який відповідає законам України, міжнародним стандартам, і відображає волю виборців. Це значне досягнення», – заявила регіональний директор програм регіону Євразії в НДІ Лора Джуетт.

Серед рекомендацій, які пропонує делегація НДІ: доопрацювати виборчий кодекс, підтвердити гендерні квоти, полегшити голосування для переселенців та громадян, зареєстрованих на непідконтрольних територіях та переглянути законодавство, що регулює фінансування виборчих кампаній.

Делегація наголосила, що заява є попередньою. Скарги, щодо проведення виборів, які можуть надійти, мають розглядатися судом.

«Національний демократичний інститут» (NDI) працює в Україна з 1992 року. Відтоді були здійснені 12 місій з оцінювання.

Прес-конференція міжнародних спостерігачів за позачерговими парламентськими виборами в Україні

Заяви щодо попередніх результатів та висновків зробили:

Iлкка Канерва, спеціальний координатор та керівник місії короткострокових спостерігачів; Маделен Мун, голова делегації Парламентської асамблеї НАТО; Серен Моборн, голова делегації Парламентської асамблеї ОБСЄ, Дейвід МакAллістер, голова делегації Європейського парламенту, Альберт Йонссон, голова місії БДІПЛ зі спостереження за виборами.

Звіт місії міжнародних спостерігачів: вибори – ефективні, з повагою до свобод, але зі зловживаннями

Дострокові парламентські вибори в Україні пройшли ефективно і з повагою до основних свобод, втім позначились, головним чином зловживаннями за рахунок впливу власників ЗМІ на висвітлення виборчого процесу та зловживаннями фінансового характеру через недосконалу правову базу щодо виділення коштів на виборчі кампанії.

Про це йдеться у спільному звіті місії міжнародних спостерігачів від Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту.

У звіті звертають увагу на професійність з боку виборчих органів, які «подолали проблеми, що виникли в результаті дотримання законних правил і термінів закупівель».

«Однак, політичні партії замінили значну кількість членів виборчих комісій на місцевому рівні вже в день виборів, що підірвало стабільність і ефективність їхньої роботи», – йдеться в звіті.

У документі вказано, що парламентські вибори проходили на тлі збройного конфлікту і незаконної анексії Криму, що позбавило можливості волевиявлення жителів цих територій.

Водночас спостерігачі привітали спрощену процедура для внутрішньо переміщених осіб щодо голосування на дочасних виборах.

В документі зазначається, що жінки на цих виборах були недостатньо представлені – всього 23% від всіх зареєстрованих кандидатів.

Нинішня правова база щодо фінансування виборчих кампаній в Україні не забезпечує прозорість чи підзвітність, вказали спостерігачі. «Це дозволяє великим донорам чинити надмірний вплив на політику», – вказано у звіті.

До реакцій міжнародних спостерігачів за виборами в Раду:

​На дочасних виборах до парламенту в Україні працювала міжнародна місія зі спостереження за виборами – спільна місія Бюро ОБСЄ з Демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ), Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, а також Європейського парламенту (ЄП). Місія складається з 811 спостерігачів з 45 країн – серед них 719 експертів та довгострокових, короткострокових спостерігачів БДІПЛ, 60 парламентарів та співробітників Парламентської асамблеї ОБСЄ, 17 представників Парламентської асамблеї НАТО, а також 15 представників Європейського парламенту.

Поки ЦВК підраховує голоси, згадаймо, як відбувалися вибори у Раду напередодні, 21 липня:

Вибори до Ради були конкурентні, але зі спробами вплинути на українців – керівник місії спостерігачів ОБСЄ

Дострокові парламентські вибори в Україні відбулися в конкурентоспроможних умовах, заявив спеціальний координатор і керівник місії короткострокових спостерігачів ОБСЄ Ілкка Канерва на пресконференції у Києві.

«Кампанію було проведено конкурентно і зловживань загалом не було… Але фінансування кампанії було не таким прозорим, як мало бути, були моменти, коли за допомогою фінансування були спроби вплинути на українців», – заявив Канерва.

П’ять головних висновків із парламентських виборів в Україні

Кореспондент Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа Крістофер Міллер наводить такі:

  • Історичний мандат для реформ.
  • Коаліції не потрібно.
  • Найбільша зміна складу парламенту в історії.
  • Звичні партії ослабли, та не зникли.
  • Попередження про зростання проросійських партій були перебільшені.

Автор статті робить висновок: сигнал українських виборців гучний і чіткий: вони хочуть змін.

Як проходили вибори на дільниці у Празі:

У соцмережах жартують на тему результатів виборів:

Андерс Ослунд звертає увагу на соціальний склад українського парламенту:

«Приблизно дві третини, можливо, навіть більше, нових українських депутатів ніколи раніше не були в парламенті. Традиційно дві третини були бізнесменами. Соціальний склад українського парламенту повністю змінився», – твітує шведсько-американський економіст, політичний експерт, дипломат Андерс Ослунд.

«Склад нового українського парламенту дає унікальну можливість швидко зробити дві речі: 1. Скасувати депутатську недоторканість; 2. Навести лад у фінансуванні політичних партій. Гарний закон про повністю пропорційні вибори за відкритими списками та 5%-бар’єром вже ухвалений!», – додає Ослунд в окремому дописі в твітері:

Гривня посилилася щодо долара на перших торгах після виборів до Ради

На українському міжбанківському валютному ринку 22 липня гривня посилюється щодо долара США. Станом на 13:00 торги відбуваються на рівні 25 гривень 63-66 копійок за одиницю американської валюти, свідчать дані сайту «Мінфін».

Будівля Національного банку України
Будівля Національного банку України

Національний банк України опівдні встановив довідкове значення курсу 25 гривень 64 копійки за долар. Це на 18 копійок менше за офіційний курс на 22 липня і на 15 копійок більше за дворічний максимум, встановлений 10 липня.

Зеленський готовий до коаліційних переговорів із Вакарчуком – світова преса

Британське періодичне видання The Times розглядає успіх партії «Слуга Народу» на позачергових парламентських виборах в Україні.

Переклад твіту: «Перемога на українських виборах надає президентові-коміку нову більшість»:

​Часопис Великої Британії The Guardian заторкує питання перспективи того, що рок-зірка може стати прем’єр-міністром України, після того, як президентом став комедійний актор. Американський щоденник The Washington Post пише про те, що президeнт України Володимир Зеленський запропонував Росії обмін полоненими.

Більше про те, що пишуть західні ЗМІ про парламентські вибори в Україні, читайте в огляді західної преси.

ЦВК залишилося опрацювати понад третину протоколів на виборах до Ради

Центральна виборча комісія підрахувала 62,48 відсотка протоколів на позачергових виборах до Верховної Ради України.

Перше місце, за цими даними, посідає партія «Слуга народу» (42,52%).

«Слуга народу» зможе сформувати однопартійну більшість – попередні дані ЦВК
Значно відстають від лідера «Опозиційна платформа – За життя» (13,01%), «Європейська солідарність» (8,52%), «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (8,02%), партія «Голос» (6,3%).

Наразі першою серед політичних сил, які до парламенту не потрапляють, є «Радикальна партія Олега Ляшка» (3,81%), далі йдуть «Сила і честь» (3,74%) та «Опозиційний блок» (3,22%).

Ці дані в цілому збігаються з результатами, які оприлюднили соціологи Національного екзит-полу.

У «Слузі народу» не виключають співпраці з «ЄС», «Голосом» і «Батьківщиною»

«Слуга народу» в новообраному парламенті готова співпрацювати з тими партіями, які «розділяють її бачення» – про це в студії Радіо Свобода сказав член партії, який попередньо був обраний народним депутатом, Денис Монастирський.

Денис Монастирський
Денис Монастирський

За словами Монастирського, основним опонентом президентської партії він вважає «Опозиційну платформу – За життя» Віктора Медведчука та Юрія Бойка.

«Опонентами в нашій боротьбі будуть такі потужні сили, як «Опозиційна платформа – За життя», де політичний досвід вимірюються часом довше, ніж роки народження деяких наших народних депутатів», – зазначив він, додавши, що ОПЗЖ «апріорі» не буде союзником «Слуги народу».

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG