Доступність посилання

ТОП новини

«Росія вчинила злочин проти мирних людей, лікарні, пацієнтів, дітей». Що розказують свідки ракетного удару по Дніпру


Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року
Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року

ДНІПРО – Двоє людей загинули, понад три десятки поранені через ракетний удар армії РФ по Дніпру 26 травня, повідомила місцева влада. Ракета влучила в триповерхову будівлю лікарні – там був денний стаціонар для людей з психічними захворюваннями. Згоріла також ветклініка поряд – людей встигли вивести. На місці працює поліція і рятувальники, майже пів доби гасять пожежу.

Що зараз відбувається на місці подій, що розказують свідки та які масштаби руйнувань – у репортажі Радіо Свобода.

Вибиті шибки в багатоповерхівках, під ногами – все засипано склом, район – у чорному диму. Так виглядає цей спальний житломасив Дніпра через майже пів доби після атаки.

Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року
Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року

Ветклініка не вціліла, людей і тварин врятували

Андрій – власник ветеринарної клініки, розташованої за кілька метрів від лікарні, куди поцілила ракета. Розказує: пощастило, якраз був у відрядженні. Співробітники ж розповіли, що близько 10:30 ранку почули страшний вибух – одразу зайнялася лікарня, уламки полетіли на дах їхнього закладу.

Ветклініка, зруйнована ракетним ударом, 26 травня 2023 року
Ветклініка, зруйнована ракетним ударом, 26 травня 2023 року

За лічені хвилини ветклініка перетворилася на руїну. Зараз працівники намагаються витягти зі згарища вцілілі речі. Однак найцінніше – медичне обладнання – знищене.

Співробітники рятують вцілілі речі
Співробітники рятують вцілілі речі
Найцінніше у нас в будівлі було обладнання – УЗД, рентген, лабораторне – все згоріло
Андрій, власник ветклініки

На щастя, відвідувачів у клініці на той момент було небагато – близько десятка. Усі вони вціліли. Не постраждала також жодна тварина, каже власник ветклініки.

«Одна людина загинула. На вулиці. Це мій знайомий, який якраз пішов косити траву… Найцінніше у нас в будівлі було обладнання – УЗД, рентген, лабораторне – все згоріло. Будівля – моя власність. Збитки ще не підраховували», – розповів Андрій.

Всередині ветклініки
Всередині ветклініки

Влада наголошує: жодного військового об’єкта поблизу

Влада наголошує: у цьому мікрорайоні немає жодного військового об’єкта – лише будинки, коледж, лікарня, школи, дитсадки, стадіон. Усе це частково пошкоджено. Як розповів міський голова Борис Філатов, ракета влучила в будівлю колишньої поліклініки №1. Зараз це філія лікарні швидкої допомоги, де лікували людей з психічними недугами.

«Це диво, що ракета прилетіла тоді, коли була перезмінка в лікарів», – сказав Філатов.

Так виглядає лікарня зараз
Так виглядає лікарня зараз

Люди пишуть заяви в поліцію

Поліція розгорнула кілька точок, на яких фіксують звернення громадян, чиє житло постраждало. Станом на 16:00 прийняли понад 150 звернень.

Черга подати звернення про пошкодження майна
Черга подати звернення про пошкодження майна

У черзі написати заяву – Наталя. У неї, каже, ударною хвилею знесло частину балкона.

Вікна в багатоповерхіці поблизу
Вікна в багатоповерхіці поблизу

«Тут ми подаємо заяву про злочин – що «ер-ефія» вчинила злочин проти мирних людей, лікарні, пацієнтів, дітей. На компенсацію заявки подаються в «Дію». Донька моя якраз за поштою гуляла з дітьми – два і п’ять років. Ракета на їхніх очах прямо полетіла. Живі. А чи здорові – будемо бачити. Потрібен психолог», – говорить жінка.

Серафим (ліворуч) подає заяву до поліції
Серафим (ліворуч) подає заяву до поліції

У Серафима, який мешкає в будинку неподалік, також повибивало вікна на лоджії.

«Ранок. Я був у кухні. Коли чую: «Ж-ж-ж». Щось пролетіло. Не встиг до вікна добігти, як шарахне! Пішов подивитися на лоджію – усього скла нема. А так – і я, і дружина цілі», – каже чоловік.

Гасять пожежу, прибирають бите скло

На місці події працюють рятувальники, майже пів доби вони гасять пожежу в зруйнованій лікарні.

Під завалами знайшли тіло людини, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

«З-під завалів будівлі ветклініки, яку також понівечив ворог, дістали тіло загиблого чоловіка… Сьогоднішня ракетна атака по Дніпру забрала життя двох людей», – написав він у телеграмі.

Раніше Сергій Лисак повідомив, що загинув 69-річний чоловік, який просто проходив повз, коли російська ракета поцілила по Дніпру.

Припускають, що серед руїн може бути ще троє лікарів, зв’язку з якими немає.

Рятувальники працюють майже пів доби
Рятувальники працюють майже пів доби

Тим часом комунальники збирають і вивозять будівельне сміття, пиляють і прибирають повалені дерева. Дрібні уламки скла, якими засипаний район, люди збирають самотужки.

Понівечена вивіска
Понівечена вивіска
Добре, що ні доньки, ні дружини не було вдома
Іван, очевидець

Іван з друзями вийшов допомогти сусідам змести скалки. Поранив руку. Каже: в момент удару він сидів удома, у нього був вихідний, розраховував відпочити.

«Прибираємо, бо у нас тут діти ходять, і собаку ми тут вигулюємо. Наші вікна на восьмому поверсі були відчинені, нічого не вилетіло. Добре, що ні доньки, ні дружини не було вдома. Поранився вже тут, збираючи скло», – каже чоловік.

Бите скло
Бите скло

Що відомо про поранених і руйнування

У Дніпропетровській обласній військовій адміністрації повідомили, що через атаку загалом поранена 31 людина, 16 з них – зараз у лікарні. Серед поранених двоє дітей – трьох і шести років, а також восьмеро лікарів. Стан у більшості – середньої тяжкості. Однак двоє – тяжкі.

Машина швидкої допомоги на місці події
Машина швидкої допомоги на місці події

Перший заступник голови Дніпропетровської ОВА Володимир Орлов повідомив про 12 пошкоджених багатоповерхових будинків. Фахівці нарахували понад 120 вибитих вікон, але їх може бути більше. Збитки ще не підраховували.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України).

Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року
Ракетний удар по лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року

Завтра, 27 травня, у Дніпрі оголосили день жалоби. Розважальні заходи, які планувалися цієї суботи, скасували.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG