Доступність посилання

ТОП новини

«Вони гадали, що зможуть швидко в'їхати в серце України»: погляд Заходу на тактику Росії


Дж. Д. Вільямс, старший дослідник оборонної політики Rand Corporation
Дж. Д. Вільямс, старший дослідник оборонної політики Rand Corporation

Журналісти проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» поговорили із Дж. Д. Вільямсом — старшим дослідником оборонної політики Rand Corporation, який спеціалізується на питаннях національної безпеки, розвідки та військових питаннях. Його робота включає в себе, зокрема, дослідження нових концепцій десантної та морської війни, російської та китайської військової стратегії та ін. Він прийшов до RAND з Національної ради з питань розвідки (National Intelligence Council), де він служив офіцером з військових питань, готуючи оцінки розвідки щодо іноземних військових сил і стратегій, поточних конфліктів, систем озброєння та майбутніх війн.

– Як би ви описали тактику російських військ в Україні після місяця війни?

– Тактика, яку використовували росіяни, розвалилася протягом місяця. Вони, очевидно, намагалися досягти швидкої і безкровної перемоги.

З якоїсь причини вони гадали, що зможуть швидко в’їхати в серце України, захопити населені пункти і змусити уряд до швидкої капітуляції чи здачі без важких боїв. Коли цього не сталося – ми побачили і бачимо зараз недостатність планування і підготовки з боку російських військових.

Вони не забезпечені потрібним обладнанням, без достатньої підготовки зокрема в логістиці. Підрозділи уповільнюються або зупиняються через нестачу пального, їжі, запчастин чи поломок. І вони не підготували свої сили психологічно. Багато свідчень, що російські сили не знали, що вони прямують до України, що потрібно буде воювати.

Вони не були готові до боїв. І все це вилилося в неефективність у багатьох випадках. І тепер вони намагаються перегрупуватися, адаптуватися. Українці зі свого боку справляються дуже добре.

Тактика, яку використовували росіяни розвалилася протягом місяця

Використовують свої сильні сторони і намагаються не стикатися з російською армією на відкритому просторі. Використовують знання місцевості і відступають до укріплених міст, в яких дуже важко вести бої і це ще більше ускладнює все для росіян. У підсумку ми маємо глухий кут – російськи сили окупували доволі значні частини України, особливо на півдні та довкола Києва, але українці чинять опір ефективно. На межі власних можливостей.

Українська артилерія веде вогонь в бік скупчення російських військ на півночі від Києва, околиці Макарова. 6 березня 2022 року
Українська артилерія веде вогонь в бік скупчення російських військ на півночі від Києва, околиці Макарова. 6 березня 2022 року

– Ви казали, що росіяни намагаються адаптувати свою тактику до реалій нової війни, не швидкої. Вони досягли в цьому успіху?

– Очевидно, що ні. Вони захопили або окупували територію, але вони її не контролюють. Карти, які показують по телебаченню із великими червоними зонами – там є російські війська або проходять її, але не контролюють. І, звісно, у них важкі часи – необхідно подавити українські сили, увійти до ключових населених пунктів, важливих для їхніх цілей – змусити український уряд і народ здатися.

У них є змога насправді захопити Маріуполь або значно просунутися для завершення оточення Києва. Те ж саме – Харків і деякі інші міста. Вони цього досі не зробили, але це і є їхня ціль.

Під час акції протесту в захопленому російськими військовими місті Генічеську на Херсонщині, 6 березня 2022 року
Під час акції протесту в захопленому російськими військовими місті Генічеську на Херсонщині, 6 березня 2022 року

– Чи могли б зробити припущення, зважаючи на те, які підрозділи є в Росії в Україні і довкола неї – які головні напрямки для російської армії найближчим часом?

– Те, що ми спостерігаємо зараз і є їхнім планом і тим, як вони продовжуватимуть війну щонайменше у найближчі тижні. Ті ж намагання оточити населені пункти і застосувати щодо них відверто брутальні обстріли, а у деяких випадках намагання увірватися до них. Але це буде дуже важко для росіян, як і для українців.

Я думаю наразі їхні сподівання – взяття в оточення, облога і бомбардування. Покарання і нещастя, яке скеровують на, на жаль, не лише українських бійців, але і цивільних, що, на їхню думку, може призвести до того, що місцева і може і центральна влада здасться.

Я думаю, що те, що ми бачили в останні кілька тижнів, буде наростати.

– Українські сили заявляють, а російські визнають, що декілька генералів загинули на полі бою в Україні. На вашу думку – це критично для обстановки в полях, чи для Росії, загалом, не має значення який воєначальник загине, а який займе його місце?

– Думаю, це має значення. Наскільки? Звісно, це не надто хороша ситуація. Коли генералів вбивають – це наслідок того, про що я казав на початку. Недостатнє планування і підготовка. Російська армія має вертикальну структуру, збудовану згори до низу. Не таку, як американська або західні армії. Якщо план перестає працювати, у США або на Заході очікують, що молодші командири або офіцери середньої ланки – капітани, підполковники, майори – адаптують план, внесуть правки і вирішать проблеми.

У російській армії є план, який спускають з гори. Якщо він не працює – усе зупиняється.

В російській армії є план, який спускають з гори. Якщо він не працює – усе зупиняється

Що, найімовірніше відбувається, генерали їдуть до передової, щоб зрозуміти яка ситуація і щось змінити. Тож їх виявляють.

І тут, я думаю, українці провели доволі хорошу роботу – вони знають, як виглядають командні пости і транспорт.

Є досвід попередніх боїв і використання телекомунікаційної розвідки, знаходження командних постів і вони можуть, так би мовити, розпалити вогонь. І росіяни втрачають генералів. Це було в Чечні – Росія втрачала їх, коли вони відправлялися на фронт.

Звісно, втрата досвідчених командувачів, а вони, якщо дані правильні, втратили таких, нашкодить. Поки йде заміна генерала усе призупиняється. Росіяни втрачають момент. Втрата генералів – це не щось нормальне і те, чого хочеться. Але росіяни більш толерантні у цьому питанні. Це загальмує їх менше, аніж інші армії.

За даними українського Генштабу, за час війни в Україні вже загинуло 7 російських генералів
За даними українського Генштабу, за час війни в Україні вже загинуло 7 російських генералів

– Щодо даних, якими оперує Пентагон. Щодо втрат – щонайменше 7 тисяч загиблих російських військових в Україні. Як Пентагон аналізує це? Які джерела цієї інформації про війну, яка відбувається за тисячі кілометрів?

– Підрахунок втрат у конфлікті, що триває – дуже складна річ.

Комбатанти – росіяни та українці, як воюють, зацікавлені в перебільшенні кількості втрат, які має протилежна сторона. А інша сторона приховує, не оприлюднює втрати, яких зазнає.

Без отримання інформації від самих учасників, намагатися отримати цю інформацію ззовні – дуже складний процес. Є методи – формули, які базуються на кількості залученого особового складу, як довго вони воюють і доповнені епізодичною інформацією, яку можна отримати з передової. Але все одно – це припущення. І саме в цьому випадку це припущення, що зростає.

Росіяни зазнають набагато більших втрат, ніж у війнах, в яких ми брали участь за останні кілька десятиліть

Те, що ми можемо говорити, зібравши усі дані разом – навіть якщо взяти найменші припущення – росіяни зазнали дуже суттєвих втрат.

Якщо це кілька тисяч вбитих – це можна порівняти із 2500 загиблих за 2 десятиліття боїв в Афганістані. Або приблизно 4900 за 7-8 років війни в Іраку. І більшість тих втрат США в Іраку відбулися після основної військової операції.

Росіяни зазнають набагато більших втрат, ніж у війнах, в яких ми брали участь за останні кілька десятиліть. І це знову ж вказує на недостатню підготовку, але також і інтенсивність міждержавного конвенційного конфлікту, який відбувається зараз.

– Окрім втрат особового складу є значні втрати військового обладнання. Як би ви описали втрати техніки Росією за місяць, враховуючи, що воює регулярна армія?

– Цей обсяг втрат доволі значний, але не такий, що ослабить армію.

Частина цих втрат від дій українців, але ще є поломки. Враховуючи розмір російських сил і кількість техніки і обладнання, яке в них залучене – це значна кількість у відсотках, але не виснажлива.

Звісно, вони цього не планували і це матиме далекоглядні наслідки для їхньої можливості перебудовувати і відновлювати сили військових, але враховуючи втрати – вони все ще можуть продовжувати.

Якщо втрати залишаться на тому ж рівні – тоді вони дійдуть до точки, коли не зможуть ефективно вести бої або утримувати стільки території, скільки утримують зараз.

Знищена російська військова техніка по дорозі у Тростянець, Сумська область. 28 березня 2022 року
Знищена російська військова техніка по дорозі у Тростянець, Сумська область. 28 березня 2022 року

– Reuters із посиланням на американських чиновників написало, що 60% російських ракет, випущених по території України, не влучили в ціль. Чи можете пояснити як інформацію отримують?

– Для цього потрібен дуже точний технічний аналіз. Мені здається, що зараз трохи зарано бути остаточним в таких оцінках. Завжди є очікуваний рівень відмов у всьому озброєнні. І цей рівень може бути високим, в залежності від типу озброєння.

Коли Росія вперше використала крилаті ракети в Сирії – у них був по-справжньому значний рівень невдач – ракети збивалися з курсу.

Після цього у них було кілька років, щоб попрацювати із цими системами. Також можуть бути помилки у влучаннях – куди цілили, а куди насправді влучили. Але це справді потребує чіткого аналізу.

Мені здається, що після місяця [війни] у США почали технічний аналіз і дійшли до висновку, що є певний рівень відмов, помилок із наведенням, які призводять до того, що росіяни не такі ефективні в своїх ударах, як ми могли припустити.

60% – звучить як дуже і дуже високий показник. Але не знаючи як вони прийшли до такого висновку – не готовий говорити про те, наскільки можна довіряти цій інформації.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ДОНБАС.РЕАЛІЇ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG