Доступність посилання

ТОП новини

Щеплення буде ефективним навіть через 72 години після контакту зі хворим – імунолог 


Пройти щеплення від кору не пізно навіть після контакту зі хворим, запевняє лікар-інфекціоніст Федір Лапій. За його словами, найбільш ефективною вакцина буде впродовж перших 72 годин, але й після них не буде зайвою, адже на швидке припинення спалахів кору чекати не доводиться. А представниця приватної клініки «Борис» Анна Горбань запевняє: ризики побічної дії вакцини не перевищують одного на мільйон.

Кір в Україні: як запобігти епідемії? | Ранкова Свобода на Крим.Реалії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами заступника генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Лариси Гетьман, за минулий рік зареєстровано близько сотні спалахів кору в 16 регіонах України.

Зареєстровано 3 382 випадки захворювання на кір, в більшості випадків це діти, більше ніж 75%
Лариса Гетьман

«(У 2017 році – ред.) було зареєстровано 3 382 випадки захворювання на кір, що є майже в 50 разів більше за аналогічний період минулих років. Серед тих, хто хворіє, і дорослі, і діти, але в більшості випадків це діти, більше ніж 75%», – розповіла Гетьман в ефірі «Ранкової Свободи».

Найбільш ураженими вона називає Одеську, Тернопільську, Івано-Франківську, Чернівецьку, Закарпатську області та місто Київ.

Лікар-інфекціоніст та імунолог Федір Лапій наголошує, що основна небезпека кору в його ускладненнях.

Приблизно один з тисячі помирає від кору, вірус кору може вражати органи зору, викликати пневмонію
Федір Лапій

«Приблизно один із тисячі помирає від кору, в одного з тисячі є ураження нервової системи, вірус кору може вражати органи зору, викликати пневмонію. До кору може приєднуватись бактеріальна інфекція – якраз те, що призводить до смерті», – пояснює він.

Лапій запевняє: щеплення не пізно зробити й зараз, коли епідемічна ситуація в розпалі, або навіть після контакту зі хворим.

Вакцина є дуже високоефективною в профілактиці кору, якщо вона проведена впродовж 72 годин після контакту з хворим
Федір Лапій

«Вакцина є дуже високоефективною в профілактиці кору, попередженні розвитку кору, якщо вона проведена впродовж 72 годин після контакту з хворим. Це не означає, що після 72 годин вакцинація протипоказана і не повинна проводитись. Якщо ви не заразилися, то вам імунітет, набутий шляхом вакцинації, можливо, знадобиться в майбутньому», – каже він.

Тим більше, додає імунолог, що нема підстав чекати припинення спалахів хвороби в найближчі тижні.

Федір Лапій
Федір Лапій

Невакцинованим дітям не можна відвідувати закладів, де збирається багато дітей, наголошує голова громадської організації «Інфекційний контроль в Україні» Віктор Ляшко.

Одне з цих негайних реагувань – це заборона відвідування організованих дитячих колективів невакцинованим дітям
Віктор Ляшко

«Чи ви називаєте його епідемією, чи спалахом – реагування одне і те ж. Це все одно є надзвичайна ситуація в сфері громадського здоров’я, яка потребує негайного реагування. І одне з цих негайних реагувань, як скептично до цього не ставляться, – заборона зараз відвідування організованих дитячих колективів невакцинованим дітям», – стверджує Ляшко.

Із тим, що дітям без щеплення не варто відвідувати місця скупчення людей, згодна і Лариса Гетьман. Дезінфекція від кору не рятує, зазначає лікарка.

Якщо людина, яка є вірусним носієм, покинула приміщення – вірус уже через дві години не є активним у цій кімнаті
Віктор Ляшко

«Якщо людина, яка є вірусним носієм, покинула приміщення, вірус уже через дві години не є активним у цій кімнаті, не виділяється з предметів побуту. Тому заходи дезінфекції при кору не є ефективними. Вірус поширюється повітряно-крапельним шляхом, є досить контагіозним, тому ці заходи не працюють», – каже Гетьман.

Говорити про високий рівень вакцинованості дітей ще рано, визнає Лариса Гетьман, проте ситуація потроху поліпшується.

За 2016 рік була тільки половина щеплень дітей від запланованих. У 2017 році ситуація дещо виправилася
Лариса Гетьман

«Якщо говорити про 2016 рік, то це була тільки половина щеплень дітей від запланованих. У 2017 році з вакцинацією проти кору, краснухи та паротиту ситуація дещо виправилася. Думаю, тут спрацювала загальна інформованість населення й посилені заходи з імунізації, які відбувалися й були запропоновані Міністерством охорони здоров’я України», – каже представниця МОЗ.

Щеплення від гепатиту А має бути обов’язковим – Горбань

Окрім кору, українці наражаються також на небезпеку зараження гепатитом А. Лариса Гетьман говорить про 74 випадки захворювання в Миколаєві. Наразі відібрали проби води з централізованої системи водопостачання та пунктів розливу води.

Вірус гепатиту А не виділений, але найбільша ймовірність, що спалах спричинив водний фактор
Лариса Гетьман

«Станом на 10 січня вірус гепатиту А з відібраних проб не виділений, але все-таки найбільша ймовірність, що цей спалах спричинив водний фактор, враховуючи таку кількість інфікованих за такий проміжок часу», – каже чиновниця.

Заступник директора клініки «Борис» з питань педіатрії Анна Горбань розповідає, що гепатит А може мати як легкий перебіг, так і ускладнений, з ураженнями печінки.

В Україні, за її словами, ризик захворювання настільки високий, що Всесвітня організація охорони здоров’я радить іноземцям перед відвідинами України проходити щеплення від гепатиту А.

Від гепатиту А має бути обов’язкова вакцинація, але вона стоїть як рекомендована
Анна Горбань

«У нашій країні від гепатиту А має бути обов’язкова вакцинація, але вона стоїть як рекомендована. І це залежить тільки від компетентності педіатра, який повинен своїм пацієнтам пояснити, що це робити правильно», – каже Горбань.

При цьому навіть у приватних клініках вакцина буває не завжди, а лише періодично, додає вона.

Якщо сьогодні пацієнт захоче щеплення – немає вакцини від гепатиту А
Анна Горбань

«Постачання вакцини… залежить від постачальників та керівництва, які вирішують, мати цю вакцину на території чи не мати.Останнім часом ми проводили вакцинацію від гепатиту А. Але на сьогодні її вже немає»,– каже Горбань.

З вакцинами від кору ситуація краща: за словами лікарки, клініка має препарат для щеплення від кору, паротиту та краснухи.

Те, що всі охочі мають змогу пройти щеплення від кору, підтверджує і Гетьман.

Вакцина проти гепатиту А не закуповується через централізований бюджет, але може закуповуватися через місцеві бюджети
Лариса Гетьман

«Вакцина проти кору є в усіх регіонах у достатній кількості, тому всі охочі, в кого є показання, можуть пройти це щеплення. Що стосується вірусного гепатиту А, то ця вакцинація, як уже було сказано, належить до рекомендованих, вона не закуповується через централізований бюджет, але може закуповуватися через місцеві бюджети і також бути в приватних клініках», – уточнює вона.

Анна Горбань запевняє: побоювання батьків, які відмовляються від вакцинації дітей, безпідставні.

Ризик вакцинації менше ніж один на мільйон, при компетентності лікаря зменшується ще
Анна Горбань

«Професійні знання говорять про те, що ризик вакцинації – менше ніж один на мільйон, і цей ризик при компетентності лікаря зменшується ще до менш статистично значущих цифр. Тобто вакцинація є безпечною, але вона повинна проводитись професійно, в умовах поліклініки, в кабінеті щеплення і після огляду педіатра», – пояснює лікарка.

Ранковий ефір Радіо Свобода слухайте і дивіться на YouTube-каналі:

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG