Доступність посилання

ТОП новини

Коли настане перелом у війні і на чию користь: прогнози аналітиків


Українські військовослужбовці на дорозі поблизу Харкова 16 травня 2022 року
Українські військовослужбовці на дорозі поблизу Харкова 16 травня 2022 року

Експерти кажуть, що російсько-українська війна сягнула певного «плато», коли жодна зі сторін, попри запеклі бої та втрати, не може досягнути поставлених цілей. Однак, на думку аналітиків незабаром характер війни може змінитися. Чи варто очікувати найближчим часом перелому у війні і на чию користь він ймовірніше настане?

Російські війська відступають з-під Харкова та намагаються наступати в Луганській області, де складається складна ситуація, повідомляють ЗМІ.

Росія стягує сили до Лисичанська і Сєвєродонецька на Луганщині, які, ймовірно, спробує брати в оточення. Про це зазначив в ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) аналітик Conflict Intelligence Team Кирило Михайлов.

«Зараз ми отримуємо непрямі дані про те, що концентруються сили в районі Сєвєродонецько-Лисичанського виступу, який російські сили, мабуть, намагатимуться оточувати. Через окуповані території Луганської області йдуть колони техніки: бачимо там техніку ВДВ, Росгвардії. І судячи з атак, які йдуть по всьому периметру цього виступу, починаючи з Білогорівки та закінчуючи Попасною, вони намагаються розширити наступ із перспективою вийти на трасу Лисичанськ-Бахмут», – зазначає Михайлов.

Тим часом держсекретар США Ентоні Блінкен на зустрічі в Берліні з європейськими колегами з Німеччини, Великої Британії та Франції заявив, що в НАТО хотіли б, щоб війна в Україні закінчилася якнайшвидше, але що в Північноатлантичному альянсі «також сповнені рішучості зберегти нашу допомогу Україні в сфері безпеки, продовжувати наші санкції, експортний контроль та дипломатичний тиск на Росію доти, доки це необхідно».

У свою чергу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що російський наступ на Донбасі сповільнився і Україна може виграти війну.

Посол Росії в США Анатолій Антонов напередодні в інтерв'ю російським ЗМІ висловив упевненість, що збройні сили Росії «не капітулують» в Україні.

У кого більша мотивація?

За оцінкою фахівців Інституту вивчення війни в США, російська армія закінчила боєздатні частини, що складаються з резервістів. Раніше британська розвідка спрогнозувала, що великий наступ Росії на території Донбасу навряд чи можливий у найближчий місяць.

«Є очікування, що найближчим часом настане перелом на користь України»

Заява Столтенберга, що Україна може перемогти, прозвучала після того, як стало очевидним: російська армія зазнає серйозних втрат, а її наступ на півдні фактично якщо не вичерпав себе повністю, то помітно буксує, зауважив в інтерв'ю Російській службі «Голосу Америки» політолог Андрій Окара.

Росії перевага в чисельності та озброєнні, але її військові переважно деморалізовані
Окара

На його думку, зараз переважно йде позиційне протистояння. «Поки що ні ті, ні інші не можуть завдати супротивникові вирішальної поразки, – додав він. – Тому що сили приблизно співставні. У Росії перевага в чисельності та озброєнні, але її військові переважно деморалізовані, насамперед важкими втратами. Українські військові, зрозуміло, набагато сильніше мотивовані. Але їм не вистачає важкого озброєння, яке поки що не надходить із Заходу достатніми темпами».

На думку Окари, можливий перелом тільки позначився, але поки не став фактом. За його оцінкою, ситуація на півдні країни залишається без радикальних змін.

«Але окремі успіхи української армії є, і завдяки їм є очікування, що найближчим часом настане перелом на користь України, – вважає експерт. – Він станеться, коли до країни прийде достатня кількість західної зброї та коли українські військові навчаться ефективно її використати. У Росії ж основні ресурси та резерви, як видається, вичерпані».

Єдине, що може затягнути кампанію – нова прихована мобілізація в Росії, стверджує Андрій Окара.

«Зважаючи на все, вона вже йде повним ходом. Звичайно, її не афішують. Путін не випадково не оголосив про неї 9 травня, як очікувалося. У Кремлі цілком обґрунтовано побоюються наслідків такого кроку», – зазначає експерт.

За даними українського Генштабу, у прикордонних з Україною областях Росії готують до відправки на війну до 2500 резервістів. За повідомленнями ЗМІ, у низці російських міст також проводяться заходи мобілізаційного характеру, включаючи екстрене надання транспорту потреб військкоматів.

Отже, якщо не станеться нічого надзвичайного, то Україна переможе, прогнозує політолог. Однак є побоювання, що в ситуацію можуть втрутитися події, які називають «чорними лебедями». А саме: використання Росією зброї масової поразки – хімічної чи нестратегічної (тактичної) ядерної, резюмував він.

Війна на виснаження

У свою чергу політолог Федір Крашенинников вважає, що Росія продовжить тиснути військовими важелями на Київ, щоб схилити його надалі до серйозних поступок на переговорах.

У Кремлі очікують, що людські та інші ресурси швидше закінчаться в України

На його думку, зараз пішла війна на виснаження. «І вона не обов'язково закінчиться тим, що першою виснажиться Росія, – уточнив він у коментарі «Голосу Америки». – Думаю, у Кремлі цілком можуть розраховувати на те, що людські та інші ресурси швидше закінчаться в України. Крім того, якщо Україні попри всі оптимістичні прогнози не вдасться повернути контроль над територіями, які зараз захоплені, то становище Києва помітно ускладниться».

Так, російські війська відступають з-під Харкова, але це ще не фіаско для Москви, стверджує політолог. За його словами, зараз російська влада прагне насамперед захопити повністю Донецьку та Луганську області, а також зберегти контроль над Херсонською областю.

«Поки що вони з цим справляються, – наголосив він. – Якщо бойові дії завершаться підписанням мирного договору в таких межах, то це загрожує для України багатьма проблемами. І ті люди, які зараз підтримують Зеленського, називатимуть його зрадником. Я не говорю, що так і буде, просто чисто гіпотетично розглядаю можливі сценарії розвитку подій».

Принаймні у Кремлі продовжують свою гру і навряд чи оцінюють ситуацію песимістично, припустив експерт.

«Їм взагалі реалізм не надто притаманний. Думаю, вони скоріше розглядають ті варіанти, які можуть дозволити їм виграти, ігноруючи всі тривожні сигнали. Повірити, що колись у Москві скажуть: все, ми програли, відходимо назад, особисто мені дуже складно. Адже за поразку доведеться відповідати за всією суворістю. Однак майбутнє покаже», – сказав він.

Що каже Україна?

Міністр оборони України Олексій Резніков повідомив 16 травня, що на сьогодні близько 167 тисяч російських військових залучені у війні проти України на її території. Про такі цифри міністр сказав під час включення Раді закордонних справ ЄС на рівні міністрів оборони з участю генерального секретаря НАТО.

«Незважаючи на величезні втрати, росіяни досі значно переважають нас у важкій зброї. В першу чергу – в авіації, а також в бронетехніці, РСЗО, артилерії. За даними української розвідки, загальне об’єднане угруповання військ, яке застосовується проти України (з урахуванням резервів) нараховує близько 167 тис. особового складу. Безпосередньо розгорнуто для участі у бойових діях 91 БТГр. Ще 55 БТГр може бути залучено з резерву та після відновлення протягом 1-2 місяців», – сказав Резніков.

За його словами, у більшості випадків військами РФ застосовуються крилаті ракети повітряного базування з літаків дальньої авіації без заходу у повітряний простір України.

«Зберігається загроза ударів крилатими ракетами морського базування (у першу чергу КРМБ «Калібр») з кораблів та підводних човнів з акваторії Чорного моря та ракетами берегових ракетних комплексів «Бастіон», – додав міністр оборони.

Він поінформував, що за багатьма ознаками Росія здійснює підготовку до ведення довготривалої військової операції.

«Ми хочемо перемогти ворога і звільнити наші території у найкоротший термін. Не дати Росії затягнути конфлікт. Тому ми дуже зацікавлені отримувати міжнародну допомогу, купувати зброю максимально швидко та у потрібних кількостях. Нам потрібні танки, бронемашини, засоби ураження на довгих дистанціях (MLRS, важка артилерія, авіація, ракети)», – сказав Резніков.

16 травня голови МЗС країн Євросоюзу узгодили виділення четвертого траншу допомоги у 500 млн євро на озброєння для України.

  • 10 травня високопоставлений чиновник Міністерства оборони США на закритому брифінгу для журналістів заявив, що президент РФ Володимир Путін не зміг досягнути жодної із основних цілей у повномасштабній війні проти України.
  • «Він (Путін – ред.) продовжує нарощувати сили і нести втрати. Він продовжує бачити, що деякі з його можливостей зменшуються. Переважно йдеться про артилерійський бій. Путін не досяг жодної з основних цілей», – заявив високопосадовець у Пентагоні.
  • Президент США Джо Байден 9 травня заявив, що він стурбований тим, що президент Росії Володимир Путін не має виходу з війни, початої РФ проти України. «Путін – людина, яка все прораховує, і проблема, яка його хвилює, полягає в тому, що у російського президента «зараз немає виходу».
  • Після засідання Ради ЄС на рівні міністрів оборони 16 травня представник Європейського союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що ЄС продовжить забезпечувати Україну озброєнням.

«Ми повинні поповнити ресурси і запаси. І я маю сказати, що ця підтримка наразі є критичною, оскільки війна перейшла у вирішальний момент, у переломний момент, і ми не можемо допустити, аби в Україні закінчилося озброєння, і ми цього не допустимо», – сказав Боррель.

XS
SM
MD
LG