Доступність посилання

ТОП новини

ВООЗ: коронавірус може поширюватися і аерозольним шляхом, і через краплини слизу на руках та поверхнях


Учасники протесту проти карантинних обмежень. Белград, Сербія.9 липня 2020 року
Учасники протесту проти карантинних обмежень. Белград, Сербія.9 липня 2020 року

Всесвітня організація охорони здоров’я оприлюднила оновлений документ з оглядом усіх відомих шляхів поширення коронавірусу, що спричиняє гостре респіраторне захворювання COVID-19. Коротко про зміст цього аналізу ВООЗ у публікації Голосу Америки.

Новим у документі називають те, що ВООЗ більше приділяє уваги припущенням науковців про можливість поширення коронавірусу мікроскопічними частками у повітрі.

ВООЗ, зважуючи на накопичені дані досліджень, припускає, що:

  • найчастіше вірус поширюється через близькі контакти з інфікованими людьми;
  • є можливість аерозольного поширення коронавірусу у поєднанні з поширенням через краплини слизу на поверхнях;

ВООЗ закликає глибше дослідити аерозольний шлях інфікування коронавірусом – коли вірус поширюється від інфікованої людини до неінфікованої через мікрокраплинки слизу у повітрі, які потрапляють туди при чханні чи кашлі.

Організація також наголошує на важливості запобіжних заходів та захисту, зокрема:

  • використання масок у людних місцях;
  • використання масок у приміщеннях і з поганою вентиляцією;
  • обмеження кількості людей у приміщеннях;
  • ретельне миття рук;
  • дотримання безпечної дистанції між людьми.
Деякі повідомлення про спалахи заражень пов’язані із перебуванням великої кількості людей у приміщеннях під час хорових репетицій, у ресторанах, або у спортивних залах

«Деякі повідомлення про спалахи заражень пов’язані із перебуванням великої кількості людей у приміщеннях і припускають можливість аерозольного поширення у поєднанні з поширенням через краплі, наприклад, під час хорових репетицій, у ресторанах, або у спортивних залах», – зазначає ВООЗ.

Але далі йдеться, що «детальне розслідування припускає, що у тих осередках заражень вірус також передавався від людини до людини крапельним шляхом, або через забруднені поверхні».

На початку цього тижня понад 200 науковців звернулися із відкритим листом, у якому закликали міжнародні органи включно з ВООЗ, запроваджувати суворіші заходи для протидії поширенню коронавірусу.

Також нещодавнє моделювання ситуацій із коронавірусом, здійснене японськими науковцями з допомогою суперкомп’ютера дають підстави вважати, що тісні приміщення з поганою вентиляцією сприяють поширенню вірусу повітряним шляхом.

У журналі Clinical Infectious Diseases науковці з Австралії та США Лідія Моравська і Дональд К Мільтон закликали звернути увагу на повітряний шлях поширення COVID-19.

Віруси вивільняються під час видихання, розмови і кашлю у вигляді мікрокрапель

«Дослідження авторів та інших науковців показують, що поза будь-якими розумними сумнівами – віруси вивільняються під час видихання, розмови і кашлю у вигляді мікрокрапель настільки малих, що вони залишаються підвішеними у повітрі і становлять ризик на відстані далі ніж 1-2 метри від зараженої особи», – мовиться у листі.

Американська мережа суспільного радіомовлення NPR цитує дослідника Дональда К. Мільтона з Університету штату Меріленд у США про те, що на його думку аерозольне зараження може пояснювати випадки масового поширення вірусу зокрема під час репетиції хору в штаті Вашингтон.

Він сказав, що не повністю підтримує нову версію порад ВООЗ, але зауважив: «Я радий, що вони трохи зрушилися. Я розчарований, що вони не пішли далі».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG