Ситуація на кордоні з Білоруссю «контрольована», але ЗСУ «готові до будь-якого розвитку подій» – прикордонники

«Сеньківка» – пункт пропуску через державний кордон України на кордоні з Білоруссю та Росією в місці, де сходяться кордони трьох країн

Ситуація на кордоні з Білоруссю «залишається контрольованою», але українські військові «готові до будь-якого розвитку подій», заявив в ефірі загальнонаціонального телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

«Якщо говорити безпосередньо про лінію кордону з Білоруссю, то, на щастя, вона залишається контрольованою. Наразі ми не відмічаємо змін у характері дій, у кількісному складі тих підрозділів збройних сил Білорусі, які перебувають на кордоні з нашою країною. Зі свого боку, звісно, ми ніколи не виключали можливості подальшого загострення ситуації на цьому напрямку... Усі наші воїни готові дати гідну відсіч, якщо вторгнення відбудеться з цього напрямку», – наголосив Демченко.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Влада каже про високу небезпеку на кордоні Чернігівщини: в зоні ризику – чотири громади

Прикордонні райони України регулярно зазнають обстрілів із боку Росії. Зокрема, 10 листопада влада Чернігівщини повідомила про високу небезпеку у її прикордонних громадахчерез це.

Наразі Білорусь не є безпосереднім учасником повномасштабної війни в Україні, але надає матеріально-технічну підтримку російському вторгненню. Зокрема, надає російським військам доступ на територію Білорусі, звідки російські сили здійснюють бойові вильоти для бомбардування українських міст, а також запускають ракети по території України.

За співучасть у війні, яку розв’язала Росія, проти Білорусі були запроваджені міжнародні санкції.

Протягом жовтня Росія перекинула до Білорусі залізницею військову техніку, майно і солдатів, вказавши, що таким чином РФ продовжує використовувати Білорусь для завдання ударів по території України.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: «Масоване вогневе ураження». У Генштабі розповіли, як діятимуть у разі повторного наступу з Білорусі

Олександр Лукашенко, фактичний лідер Білорусі, раніше заявив, що біля українського кордону буде розгорнуте регіональне угруповання військ. При цьому він послався на «загрози» з боку України та Заходу, не надавши доказів своїх слів.

Водночас українська розвідка стверджує, що Лукашенко не впевнений, що білоруси готові підтримати можливу участь Білорусі у війні проти України.