Доступність посилання

ТОП новини
Олексій Гончарук під час виступу у Верховній Раді, яка проголосувала того дня за призначення його прем'єр-міністром України. Київ, 29 серпня 2019 року
Олексій Гончарук під час виступу у Верховній Раді, яка проголосувала того дня за призначення його прем'єр-міністром України. Київ, 29 серпня 2019 року

Відбулася перша сесія нової Верховної Ради. Україна має новий уряд. Живий блог

На першій сесії Верховної Ради 9-го скликання, яка тривала від ранку 29 серпня і закінчилася у ніч на 30 серпня, депутати призначили прем'єр-міністром Олексія Гончарука і затвердили склад уряду, який він запропонував.

За поданням президента Володимира Зеленського, СБУ очолив Іван Баканов, МЗС – Вадим Пристайко, Міноборони – Андрій Загороднюк. Генпрокурором став Руслан Рябашапка.

Верховна Рада також затвердила список комітетів та їхніх голів.

Зеленський виступив зі зверненням до депутатів. Перед цим він вніс законопроєкт про імпічмент президента​.

Раніше депутати обрали головою Верховної Ради керівника партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова. Першим віцеспікером став Руслан Стефанчук, а другим віцеспікером – Олена Кондратюк.

Було оголошено про створення коаліції.

Представники «Слуги народу» анонсували ліквідацію низки міністерств.

Радіо Свобода вело пряму трансляцію.

Друга сесія Верховної Ради 9-го скликання має розпочатися 3 вересня, а закінчитися – 24 січня 2020 року.

Трансляція Радіо Свобода наживо:

29 серпня відбудеться перше засідання Верховної Ради 9-го скликання.

Має розпочатися о 10:00.

Читайте також: Перший день ВРУ IX: що буде і чому вирують пристрасті

Спочатку голова ВРУ попереднього скликання запросить новообраних депутатів до складення присяги.

Після того обрані депутати мають «скріпити присягу своїми підписами».

Крім підписання присяги, очікується, що депутати матимуть повноцінний робочий день, можливо, й ніч.

Народні депутати повинні обрати спікера парламенту (очікують, що це ним буде Дмитро Разумков), змінити голову СБУ та схвалити склад уряду.

Далі парламент формуватиме депутатські фракції та групи – потім буде питання про коаліцію.

Далі Рада планує заслухати позачергове послання президента України Володимира Зеленського.

У порядку денному – також розгляд законопроекту про зняття недоторканості з народних депутатів.

Депутати мають також вирішити питання щодо надання згоди на звільнення чинного генпрокурора та призначення нового.

На Михайлівській площі у Києві, як видно із трансляції Радіо Свобода, – зараз багато обраних депутатів ВРУ 9-го скликання. Вони прийшли, щоб вшанувати пам'ять загиблих під Іловайськом.

Хто очолить уряд?

Сьогодні парламент має схвалити новий склад Кабінету міністрів.

У партії «Слуга народу» та її майбутній парламентській фракції вважають нинішнього заступника голови Офісу президента Олексія Гончарука єдиним кандидатом на посаду прем’єр-міністра України.

Президент України Володимир Зеленський (л) і заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук під час робочої наради у приміщенні Закарпатської митниці. Ужгород, 6 липня 2019 року
Президент України Володимир Зеленський (л) і заступник голови Офісу президента Олексій Гончарук під час робочої наради у приміщенні Закарпатської митниці. Ужгород, 6 липня 2019 року

Старший дослідник американського аналітичного центру Atlantic Council («Атлантична рада») Андерс Ослунд вважає, що у разі призначення прем’єр-міністром України Олексія Гончарука уряд його однодумців може стати найбільш реформаторським в історії України.

Пропрезидентська партія «Слуга народу» за результатами парламентських виборів 21 липня змогла провести до Верховної Ради 254 депутатів. Це дозволяє цій політичній силі сформувати уряд, не вдаючись до формування коаліції з будь-якою іншою парламентською партією.

За повідомленнями ЗМІ, під час першого засідання Верховної Ради 29 вересня новообрані депутати збираються працювати всю ніч, щоби ухвалити понад 100 законопроєктів, які команда Зеленскього вважає терміновими.

Експерти прокоментували, зокрема, звідки такий поспіх та чи можливо це технічно.

«Ухвалювання законопроєктів без розгяду в комітетах буде виглядати досить дивно» – політичний експерт Петро Олещук

Читайте також: Нова Рада може перетворитися на декоративний орган при Кабміні – Олещук

Рух «Чесно»:

Із трансляції Радіо Свобода:

Журналістка Радіо Свобода: Чи домовлявся з вами про коаліцію?

Святослав Вакарчук, лідер партії «Голос»: Ні, ніхто до нас не звертався.

Кореспонденти Радіо Свобода повідомляють, що на Михайлівській площі вже майже немає народних депутатів 9-го скликання.

(Урочисте засідання ВРУ з нагоди складення присяги новообраними народними депутатами заплановане на 10:00).

Рух «Чесно»:

ВРУ має затвердити кількість і керівний склад парламентських комітетів.

Усього їх має бути 23 і народні депутати від «Слуги народу», що затвердила підготовча група 9-го скликання парламенту, очолять 20 із них.

Читайте також: Шуфрич, партнер дружини Зеленського та інші. Хто очолить комітети Ради​

Лише трьома комітетами керуватимуть представники інших політичних сил: комітетом із питань інтеграції України з Європейським союзом керуватиме Іванна Климпуш-Цинцадзе («Європейська солідарність»), генерал-лейтенант Андрій Кожем'якін із «Батьківщини» очолить комітет із питань молоді та спорту, а комітет із питань свободи слова, як було заявлено, віддають Нестору Шуфричу із «Опозиційної платформи – За життя». Остання кандидатура викликала несприйняття громадськості й журналістських спілок, а «Європейська солідарність» та «Батьківщина» відкликали своїх представників з комітету свободи слова.

Багатьох журналістів не пускають в ложе преси, повідомляють кореспонденти Радіо Свобода.

На сайті ВРУ мовиться: «Ложа преси на балконі сесійної зали резервується для телеоператорів та фотографів. Журналісти працюватимуть в кулуарах третього поверху».

Понад 50% українців не знають, хто обраний від їхнього округу по «мажоритарці» – опитування

Лише 47,5% українців знають, хто був обраний депутатом у їхньому мажоритарному окрузі, свідчать результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

«Найбільше про це знають виборці партії «Європейська солідарність» (71%), серед виборців партії «Батьківщина» – 51%, «Опозиційної платформи – За життя» – 57%, «Слуги народу» – 60%», – йдеться в повідомленні.

За даними дослідження, основними мотивами голосування за партії на парламентських виборах були: ідеї та пропозиції (25%), лідери (29%), бажання підтримати новообраного президента (14%), прагнення до оновлення (11%).

«Особливою була мотивація голосування за партію «Слуга народу», де головним мотивом було бажання підтримати президента, щоб він мав сильну партію у Верховній Раді (26%), ще для 19% мотивом голосування за цю партію було прагнення оновлення політики», – мовиться у дослідженні.

Як вказують соціологи, «абсолютна більшість» виборців (91%) вважає, що зробили правильний вибір на виборах до Верховної Ради.

Із трансляції Радіо Свобода:

Близько 20% народних депутатів 9-го скликання – жінки.

У Раді 8-го скликання жінок серед депутатів було 53.

Юлій Іоффе зачитуватиме текст присяги

Право зачитати текст присяги, а він визначений статтею 79 Конституції України, надається найстаршому за віком народному депутату.

У новому парламенті – це Юлій Іоффе (народився 10 грудня 1940 року), представник «Опозиційної платформи – За життя», депутат Верховної Ради попередніх шести скликань.

Із трансляції Радіо Свобода:

Віталій Кличко, мер Києва приїхав на перше засідання ВРУ 9-го скликання на велосипеді.

Рух «Чесно»:

Розпочалося урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди складення присяги народними депутатами, обраними 21 липня 2019 року!

Трансляція Радіо Свобода наживо:

Голова парламенту Андрій Парубій відкрив перше засідання Верховної Ради IX скликання.

У Раді згадують загиблих на Донбасі. Оголошена хвилина мовчання!

В Україні 29 серпня відзначають День пам'яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Таку пам’ятну дату своїм указом встановив президент України Володимир Зеленський, про підписання документа глава держави поінформував під час урочистостей 24 серпня.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG