Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати активізуються напередодні першої зустрічі Медведєва і Саакашвілі


Прага – Затяжний конфлікт між Тбілісі і Москвою довкола самопроголошеної республіки Абхазії опинився в центрі уваги керівників НАТО і Європейського Союзу. Така дипломатична активність передує першій зустрічі президентів Росії та Грузії. Дмитро Медведєв та Міхеїл Саакашвілі мають побачитися віч-на-віч у Санкт-Петербурзі на неформальному саміті країн-учасниць СНД, що розпочнеться 5 червня.

Грузинське Міністерство закордонних справ описує телефонну розмову між Медведєвим та Саакашвілі, що відбулася у вівторок, як «дружню». Але тема, яку вони обговорювали, далеко не проста – одностороннє рішення Росії послати до Абхазії 400 своїх вояків, щоб, мовляв, ремонтувати там залізницю.

Генеральний секретар НАТО Яаап де Гооп Схеффер вважає, що таким чином Росія порушила територіальну цілісність Грузії. Про це він заявив в інтерв’ю агенції «Ройтерз».

«Грузинів не запитали. Вони не давали на це згоди. Тому це ескалація дій із боку Росії. Я гадаю, що Росія має скасувати це рішення. Всі повинні зберігати спокій, бути поміркованими – так, як дотепер були грузини, що я схвалюю», – заявив керівник НАТО.

Москва стверджує, що її рішення надіслати військових залізничників до Абхазії базується на російсько-грузинській угоді від 2003 року про спільне відновлення роботи абхазької залізниці.

Секретар Ради безпеки самопроголошеної абхазької республіки Станіслав Лакоба сказав Радіо Свобода відвертіше: «Мета російських військових – відновити залізницю напередодні Олімпійських ігор у Сочі. Все решта – спекуляції. Це 400 неозброєних людей, і в них мирна мета».

Втім, далеко не всі в цьому переконані. Грузія наполягає, щоб Росія вивела своїх вояків-залізничників.

Із Грузії вже досить російських миротворців

Тбілісі також хоче замінити переважно російських миротворців у зоні абхазького конфлікту на міжнародні сили.

Існує план, за яким росіян мала б замінити цивільна поліція за участю грузин та місцевого абхазького населення, а навчатиме їх або ОБСЄ, або Європейський Союз.

Виглядає, що цей план буде на столі переговорів, коли до Тбілісі й Сухумі 5 червня прилетить координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана.

Говорять і про те, що до зони конфлікту в Абхазії можуть як миротворці поїхати й українці. Втім, міністр оборони України Юрій Єхануров дав зрозуміти, що наразі такого рішення нема.

«Україна має величезний досвід роботи в миротворчих місіях. Ми зараз працюємо в багатьох країнах. І ми готові працювати там, де накаже головнокомандувач. Тому справа за політиками», – заявив у середу в Тбілісі міністр оборони України. Єхануров проводить там переговори про поставки до Грузії української військової техніки.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG