Доступність посилання

ТОП новини

Нелегалів у Євросоюзі можуть утримувати 18 місяців і заборонити повертатися упродовж 5 років


Брюссель – Міністри внутрішніх справ країн Євросоюзу схвалили проект директиви, що регламентує процедуру висилання нелегальних мігрантів із території Європейської спільноти. Донині правила та закони щодо нелегалів у кожній із країн ЄС були свої. Збори Ради з правових питань та внутрішніх справ у Люксембурзі були присвячені спробі ухвалити один закон для всього Євросоюзу. Однак запропоновані терміни утримування нелегалів у депортаційних таборах викликали чималу полеміку.

Проект директиви отримав неофіційну назву «Директива висилання». І аналіз цього документу одразу викликав незгоду міністрів внутрішніх справ деяких країн Євросоюзу.

У першу чергу це питання, яким має бути максимальний термін утримування у закритих центрах людей, що не мають права перебувати на території ЄС. Запропонований період був подовжений до 18 місяців.

Для порівняння: у Нідерландах нелегальний іммігрант, затриманий та поміщений до депорттабору, у середньому очікує на примусову відправку до своєї країни протягом 22 днів, у Франції – 1 місяць. Бельгія також не має наміру підтримувати запропоновані терміни.

За словами бельгійського міністра з імміграції та притулку Анемі Тюртельбум, про це не може бути й мови, бо процедура поводження з небажаними гостями має бути якнайкоротшою. До того ж при збільшенні терміну утримування до року з половиною може виникнути необхідність створення нових таборів. А на це Бельгія, де їх уже аж 4, йти не збирається.

Єврокомісія підтримує, євродепутати – не дуже

Необхідність уніфікувати закони Європейського Союзу щодо імміграції є нагальною. Як зазначалося на засіданні, велика кількість нелегальних прибульців із користю для себе використовують їхні відмінності. Тож нині пропонується також включити до директиви 5-річну заборону на повернення на територію ЄС тим, хто вже одного разу порушував імміграційні закони.

Віце-президент Єврокомісії Жак Барро, який також брав участь в обговоренні, зазначив, що ще одним каменем спотикання у тексті директиви було надання обов’язкової юридичної допомоги затриманим. Він зазначив, що це є невід’ємним правом усіх, тож для цих потреб будуть розблоковані гроші зі спеціального європейського фонду, призначеного саме на такі цілі. До 2013 року планується надати 676 мільйонів євро на оплату утримування, медичної, психологічної, юридичної допомоги та транспортних витрат на нелегальних мігрантів.

Єврокомісія жваво підтримала проект «директиви висилання». «Попри всі суперечливі питання, ця директива справді допоможе посилити юридичну безпеку всіх зацікавлених сторін. Отож не треба висміювати цей проект. Директива веде нас до незаперечного прогресу», – заявив наостанок віце-президент Єврокомісії Жак Барро.

Та перш ніж нова директива набуде чинності, 18 червня її мають схвалити у стінах Європейського Парламенту в Страсбурзі. З огляду на те, що є група країн, які не погоджуються з деякими положеннями цього документу, його розгляд євродепутатами обіцяє бути довгим і важким.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG