Доступність посилання

ТОП новини

«Марші порожніх каністр»: Європою котиться хвиля акцій протесту проти подорожчання пального


Європою котиться хвиля акцій протесту проти підвищення цін на пальне і падіння рівня добробуту людей. Португальські й італійські рибалки, британські байкери, іспанські таксисти, французькі водії вантажівок вимагають від своїх урядів зниження податків на дизпаливо. Чим можуть закінчитися акції протесту у Європі? Чи можуть українці перейняти естафету мітингувальників? Чи готові вони захищати свої права?

Іспанія -- протести автоперевізників проти підвищення цін на пальне, 10 червня 2008 р.

Спочатку страйкували залізничники, які на цілий день зупинили рух потягів, від них прийняли естафету водії автобусів, що вимагають підвищення зарплат. А нині на вулиці міст соціально благополучної Бельгії з транспарантами і лозунгами вийшли прості громадяни. До акцій протесту долучилися також працівники гіпермаркетів «Інтермарше» та «Карфур». Вони заблокували під’їзди до складів для вантажівок та постачальників. Місцеві супермаркети вже піддавалися тиску минулого тижня, під час протестів фермерів та рибалок. Тоді вони щодня демонстративно виливали десятки тонн молока в канави й роздавали безкоштовно рибу та морепродукти. Таким чином учасники протестів виражали свою незгоду із надто низькими закупівельними цінами на їхню продукцію та дороге пальне для тракторів і човнів. Сьогодні багатотисячні вервечки з протестами проти дорожнечі пройшлися вулицями Намюра. Щоденне подорожчання життя і слабкі темпи росту заробітних плат підштовхують людей на крайнощі. Акції протесту проти подорожчання автомобільного пального (їх ще називають «марші порожніх каністр») напевно перекинуться з кордону між Францією та Іспанією до Бельгії. Профспілки дорожнього транспорту вже надіслали бургомістру Брюсселя листа з попередженням щодо проведення акцій протесту у бельгійській столиці саме під час Європейського саміту, що має відбутися наступного тижня. До них погрожують долучитися й фермери з сусідніх Франції та Нідерландів, адже вони так і не отримали гарантій, яких вимагали від європейських інституцій, повідомляє бельгійський кореспондент Радіо Свобода Віталій Єреміца.

Українці поки що не готові страйкувати

У країнах Західної Європи традиція захисту своїх прав існує вже кілька сотень років, там люди готові захищати свої інтереси через мирні акції протесту, говорить правозахисник Володимир Яворський. Українці ж поки вчаться права захисту, зараз вони здебільшого пасивно чекають милості від можновладців. «Рівень життя в Україні значно нижчий, ніж у країнах Західної Європи. Профспілки погані, тому що майже всі контролюються урядом. Основні профспілки залежать від уряду щодо приватизації свого майна, а незалежні профспілки під постійним тиском. Я не можу згадати жодного прикладу за останні два роки захисту своїх соціально-економічних прав».

За характером українці, здебільшого, народ терплячий, і до того ж люди погано об’єднуються, щоб відстояти свої права. З цим погоджується і директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін.
Проте нині, на його думку, на українському ринку нафтопродуктів немає такої загрозливої ситуації, яка б спровокувала акції громадської непокори, подібні до європейських страйків.

Ціна й далі буде зростати

Постійне зростання ціни на нафту в світі, а днями вона сягнула позначки майже 140 доларів на барель, спричиняє стрибок цін на пальне і зниження рівня життя, зазначає експерт з паливних питань, заступник директора консалтингової компанії Артем Куюн. За його словами, лише за один день 6 червня 2008 року нафта на світовому ринку подорожчала на десять американських доларів (близько 9%). Далі вартість буде ще більшою, оскільки влітку зростає попит. «Насправді, ціна вже дуже висока, що підтверджують дії європейських водіїв, рибалок та представників інших професій. Якщо протести охопили пів-Європи, напевно, це правда».

Уряди можуть зменшити податки на дизельне пальне

Учасники протестів звинувачують, насамперед, уряди своїх країн у небажанні контролювати ринок нафтопродуктів, говорить директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Саприкін. А масштабність і добра організація акцій - це ознака потужного профспілкового руху у західноєвропейських країнах. «Уряди можуть піти на зменшення податків на дизельне пальне. На мою думку, це слушна ідея. І це хоча б тимчасово, але допоможе людям не працювати на збиток».

Нинішні акції протесту не вплинуть істотно на ситуацію на паливному ринку, прогнозує Вадим Дюканов, експерт з енергетичних питань. «Уряди країн Європи можуть відмінити акцизні і податки, якими паливо оподатковується, тоді воно буде трішки дешевше. Однак попит буде рости. І з боку Індії, і з боку Китаю, а це майже 2 мільярди людей, які також мають право їздити на власному авто. Звичайно, ціни будуть підвищуватися, і не тільки на паливо. До цього потрібно пристосовуватись».

Переговори влади зі страйкарями поки що є безрезультатними. Між тим акції протесту вже забрали два життя. У Іспанії і Португалії людей переїхали вантажівки, коли активісти блокували автомагістралі.

Чи підтримали б Ви акції протесту проти подорожчання пального? Чи вважаєте подібні акції дієвими?
Ігор, безробітний: Мене це не стосується! Та й машини в мене немає. І особисто я вплинути на ціни ніяк не можу.
Наталя Петрівна, бухгалтер: Якщо всі вийдуть, то я також вийду. Якщо подорожчає ціна на нафту, ціни зростуть на все.
Володимир Михайлович, страховик: Потрібно діяти! По-перше, у світі глобальна криза, по-друге, ОПЕК скоротив кількість видобутку нафти – це змова.
Маргарита, мовознавець: Якщо будуть зростати ціни на товари першої необхідності від цього, то, звичайно, вийду на мітинг.
Олександр, інженер: «Майдан» показав, що акції протесту дієві. У Франції можливо, то чому в нас не можливо? Буду протестувати.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG