Доступність посилання

ТОП новини

14-й кінофестиваль у Сараєві


Анамарія Рамач

Белград – У боснійській столиці Сараєво у п’ятницю починається 14-й «Сараєво Фільм Фестиваль» – найбільший кінофестиваль у регіоні Південно-східної Європи. На фестивалі кінорежисери з Боснії, Хорватії, Македонії, Румунії та Сербії змагатимуться у категоріях ігрового, короткометражного та документального фільмів за престижну премію «Серце Сараєва».


Перший «Сараєво Фільм Фестиваль» був проведений 1995 року у розпал громадянської війни. У той час місто все ще було під облогою. Кіноплівкам не вдалося призупинити стрілянину, але вони стали своєрідним вікном у світ для відрізаного від нього Сараєва. Мешканцям боснійської столиці стрічки дали шанс вийти із замкненого кола і побачити світ хоча б на мить, а світові вони повідомили про страждання людей в оточеному місці. Політиків кінострічки, ймовірно, не збентежили. Але вони вразили і зворушили митців у всьому світі.

Перший воєнний фестиваль, як не дивно, відвідало 15 тисяч осіб, із-поміж них 37 прибуло із 15 інших країн. Нині число відвідувачів фестивалю перевищить 100 тисяч осіб. Цього року публіка зможе побачити 174 кінофільми у 12-ти категоріях.

Виконавчий директор «Сараєво Фільм Фестивалю» Еміна Ґанич розповіла: «Фільми у 12-ти категоріях показуватимуть на 9-ти сценах у різних частинах міста, але ціле місто буде охоплене багатою супровідною програмою фестивалю, тому ми впевнені, що присутність відчуватиметься і на вулицях поза сценою».

Окремий проект для молодих авторів та студентів кіно-шкіл

Фестиваль щороку організовує і різні навчальні акції для молодих авторів та студентів кіно-шкіл із регіону. І цього року буде реалізований проект «Сараєво Талант Кампус», організований у співпраці з Міжнародним кінофестивалем у Берліні, у ньому братиме участь 70 молодих режисерів, акторів та сценаристів. Вони матимуть можливість відвідати лекції, майстерні, здобути додаткові знання та зустрітися з деякими найвідомішими зірками кіно.

Однин із учасників «Кампусу», молодий сараєвський режисер Дамір Немір Янечек розповів: «Будучи прихильником та поборником усіх позитивних видів навчання, фільмового чи будь-якого іншого, думаю, що це дуже, дуже добрий проект, який насправді уможливить сараєвському колу митців вийти певним чином із наших вузьких рамок. Ми маємо можливість познайомитися з дуже талановитими та дуже приємними молодими людьми, не лише з нашого регіону».

Фестиваль, як зазвичай, відкриється боснійським фільмом. Цього разу це буде стрічка Аїди Беґіч «Сніг», що вже була нагорджена на Канському фестивалі. Ïї вперше побачить домашня публіка:

Сама Аїда Беґіч не приховує емоцій: «Дуже радію з приводу цієї боснійської прем’єри. Водночас дуже хвилююся, бо, з одного боку, вдома найважче показати якусь свою роботу, а з іншого – і найприємніше. Я зворушена, бо фільм побачать дорогі мені люди, мої друзі, зрештою люди, якими інспірований цей фільм, тому я дуже, дуже схвильована перед цією боснійською прем’єрою».

І цього року під час фестивалю Сараєво відвідає багато цікавих гостей. Це американський та турецький кінорежисери Чарлі Кауфман і Нурі Більґе Чейлан, а також відома зірка Голівуду Кевін Спейсі, двічі лауреат премії «Оскар». І саме фільмом Спейсі «Підозрілі особи» 23 серпня завершиться «Сараєво Фільм Фестиваль».

(Белград –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG