Доступність посилання

ТОП новини

Як конфлікт на Кавказі може вплинути на українську економіку?


Київ – Зменшення товарообороту, інвестиційні ризики та небажання інвесторів вкладати гроші. Наслідком політичної нестабільності та військових конфліктів так чи інакше є економічні збитки. І втрачають від цього не лише воюючі сторони. Як російсько-грузинський конфлікт вплинув на українську економіку, і яких збитків зазнала і ще може зазнати Україна?

Україна постачає до Грузії продукцію чорної металургії, машинобудування та харчової промисловості. Однак обсяг торгівлі з Грузією або ж через Грузію, не дуже значний.

Експорт та імпорт з низки товарів складає 1-2% від загального обсягу торгівлі, тому українська економіка не відчує якихось суттєвих змін від конфлікту на Кавказі.

Але нинішня ситуація у Грузії і присутність російських військових на стратегічних позиціях, зокрема, у порту «Поті» таки дещо вплинуть на економічну ситуацію в Україні, каже в інтерв’ю Радіо Свобода директор Міжнародного інституту приватизації Олександр Рябченко.

Ми матимемо, каже він, певні проблеми. Оскільки, зрозуміло, що порт Поті не буде працювати на повну потужність. Все йтиме дуже повільно, обережно, а, можливо, і взагалі очікуватимуть кращих часів, щоб відвантаження йшло у повному обсязі. Тому ми втратимо якісь позиції. І втратимо якісь гроші».

Збитки не зараз, але потім

Проте економічні втрати України від конфлікту на Кавказі будуть незначні, зазначає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. Якщо ж ситуація залишатиметься загостреною, це матиме негативні економічні наслідки для України у довготерміновій перспективі.

Трубопровід «Одеса – Броди» будували з такою ідеєю, сказав Жолудь, що в Одесу з порту «Поті» буде прибувати світла каспійська нафта. Тож, якщо порт «Поті» буде якоюсь мірою в ненадійній зоні, де може змінюватися влада, то, звичайно, той маршрут, який закладався, ще коли казали про аверсне використання «Одеса – Броди» (і взагалі його будували під цей проект), воно може мати проблеми з виконанням, каже експерт.

Погіршення економічних відносин з Росією?

Втім, ті збитки, які Україна отримає безпосередньо від конфлікту, є мізерними у порівнянні з економічними наслідками, які держава матиме через загострення відносин з Російською Федерацією, переконаний голова парламентського підкомітету з питань міжнародної економічної політики, регіонал Олексій Плотников.

На його думку, проблема тут не у порту «Поті». Проблема в тому, що будуть інші ціни на газ, українські товари не будуть ввозитися у Росію, фактично буде розгорнута торговельна війна з Російською Федерацією. Тут потрібно рахуватися, що є енергетична залежність, є економічні зв’язки з сусідньою державою та низка інших чинників, каже Плотников.

Українсько-російські відносини погіршилися. Це стосується і економіки, зазначає заступник голови парламентського комітету з питань промислової політики та підприємництва, представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна. Проте, на її думку, це ніяким чином не пов’язане з конфліктом на Кавказі. Що ж стосується російсько-грузинської війни, то прямих матеріальних збитків Україні вона не принесла: «Україна все ж таки виконує певну посередницьку місію. Навіть поштовий зв’язок між Грузією та Росією зараз ефективно здійснюється через Україну. Тобто, сьогодні якихось прямих матеріальних збитків ця ситуація не принесла. А погіршення українсько-російських відносин спостерігається навіть не у зв’язку з конфліктом у Грузії, а це постійний процес, який відбувається планово, і ми бачимо постійний шантаж то з одного, то з іншого питання».

За даними московського Центру аналізу стратегій і технологій, бойові дії на Кавказі обійшлися Грузії вдвічі більше, ніж Росії. За їхніми підрахунками, доба війни коштувала Росії близько 100 мільйонів доларів, а Грузії – 200. Водночас за п’ять днів війни на Кавказі інвестори вивели з Росії сім мільярдів доларів.


  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG