Доступність посилання

ТОП новини

Будинок художників на Андріївському узвозі знову горів


Леся Воронина

Київ – 22 вересня у Києві на Андріївському узвозі у будинку, що належить Національній спілці художників України, сталася пожежа. Це вже не перша пожежа – впродовж останнього часу будинок, у якому містяться художні майстерні та мистецька галерея, спалахував аж тричі. Що це – випадковий збіг обставин чи свідомий підпал?


Розібраний дах, вигорілі приміщення, понищені картини… Навряд чи пощастить відновити і художні майстерні, і мистецьку галерею, каже директор художньої галереї Владислав Вакуленко.

«Десь два тижні тому, у п’ятницю, на другому поверсі також була пожежа. Нас тоді також залило, але сьогодні навіть не знаю, як це пояснити… Сьогодні після погашення пожежі тут був тринадцятисантиметровий шар води, і тепер потрібен капітальний ремонт», – скаржиться він.

Якщо директор галереї ще має надію відновити свій мистецький центр, то художники, які орендували в цьому будинку майстерні, перебувають у розпачі. Під ногами хлюпотить вода, на підлозі розкидані книжки і клаптики малюнків, крізь дірявий дах цебенить вода.

Таке враження, що комусь дуже потрібно виселити художників із цієї старовинної споруди, яка є пам’яткою архітектури, назавжди, каже художниця Ніна Велігодська.

«Коли був Майдан, у нас тут гуртувалися люди з усієї України. Ми відомі художники, і це був гостинний дім, це пам’ятка архітектури… Це зухвалий, цинічний уже третій підпал наших майстерень, і ми думаємо, що почався геноцид української культури», – каже вона.

Тим часом представник Міністерства надзвичайних ситуацій, старший інспектор Олександр Хорунжий повідомив, що зараз ведеться слідство щодо причини події. За його словами, були опитані свідки, люди, що там працюють, і вони говорять, що це міг бути підпал.

«Ми не виключаємо і такої можливості, але розглядаємо усі версії. Виключаємо тільки те, що це було коротке замкнення, бо електрика там не була під’єднана», – каже представник МНС.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG