Доступність посилання

ТОП новини

Американські спецслужби пророкують ослаблення впливу США у світі


США -- Штаб квартира ЦРУ
США -- Штаб квартира ЦРУ

Прага – Національна розвідувальна рада Сполучених Штатів оприлюднила документ під назвою «Глобальні тенденції до 2025 року: перетворений світ». Тут ідеться насамперед про ослаблення американських економічних, воєнних і політичних позицій у світі в найближчі 20 років. Автори цього прогнозу називають серед найбільш зростаючих у прогнозованій перспективі держав – Китай та Індію; ймовірно – Росію та Іран. Яка мета цього дослідження і кому воно адресоване?

Нове дослідження американських спецслужб має на меті, насамперед, попередити новообраного американського президента Барака Обаму про виклики, які очікують його нову команду, яка прийде до Білого дому після урочистої інавгурації 20 січня. У 120-сторінковому документі Національної розвідувальної ради США йдеться про те, що міжнародна система, світовий порядок будуть майже невпізнанно змінені до 2025 року. Це станеться завдяки новим потугам, об’єднанню економік різних країн і регіонів, перекачуванню багатств із Заходу на Схід та зростанню впливу недержавних гравців.
У документі спецслужб робиться висновок, що, хоча США, ймовірно, залишаться єдиним найпотужнішим гравцем у глобальному світі, їхня відносна сила, навіть у воєнному плані, зменшиться, і американські важелі впливу будуть діяти більш напружено. Доповідь Національної розвідувальної ради передбачає, що роль долара США як головної світової валюти суттєво знизиться, і він стане, так би мовити, «першим серед рівних».
У документі передбачається, що стратегічна конкуренція, найімовірніше, буде точитися довкола торгівлі, інвестицій і технологічних новинок. Автори доповіді не виключають, що майбутній сценарій «може бути подібним у чомусь на те, що відбувалося у 19 столітті, включаючи гонку озброєнь, територіальні експансії та воєнну конкуренцію».
Хто ж посилить конкуренцію зі США?
Прогноз американських розвідників називає зростаючими потугами насамперед Китай та Індію. Особливо, як передбачають, зростатиме Китай і, перш за все, за рахунок воєнної потужності та динамічної, голодної на енергію економіки.
Експерт Рон Сіновіц сказав Радіо Свобода: «Знайдеться мало країн, які б спромоглися так нарощувати вплив у світі, як Китай. Якщо такі тенденції збережуться, то до 2025 року Китай буде мати другу у світі за величиною економіку і буде лідером у воєнній потужності. Він також може стати найбільшим імпортером природних ресурсів, але ще більшим забруднювачем довкілля, аніж нині».
У доповіді американських спецслужб також ідеться про швидке економічне зростання Індії, однак у цій країні набере ще більшої гостроти проблема прірви між багатими і бідними. Також Делі, як ідеться у документі Національної розвідувальної ради США, намагатиметься дружити зі Сполученими Штатами, бо їхні стосунки з Китаєм залишатимуться ворожими.
Американські спецслужби також виділяють можливі майбутні економічні і воєнні успіхи таких країн як Індонезія, Туреччина та Іран.
Особливу небезпеку можуть становити, як ідеться у доповіді, ядерні успіхи Ірану, що створить чималі проблеми для регіону. Американські аналітики також попереджають про загрози з боку організованої злочинності з Росії, яка посилює свої позиції у Східній і Центральній Європі і навіть може загрожувати урядовим структурам цих країн.
У документі Національної розвідувальної ради йдеться також про очікувані у найближчі 20 років загрози глобального потепління, нестачі води, харчів та ресурсів енергії. У прогнозі також не виключено, що до 200 мільйонів осіб можуть мігрувати у більш помірні зони планети. У доповіді також перераховані деякі найважливіші з механізмів вирішення або ж полегшення проблем людства за допомогою світових лідерів, політичних систем і ринкових механізмів.
(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG