Доступність посилання

ТОП новини

Парламент запрацював без коаліційної угоди


На пленарному засіданні Верховної Ради України, 11 грудня 2008 р.
На пленарному засіданні Верховної Ради України, 11 грудня 2008 р.

Київ – Верховна Рада у четвер ухвалила цілу низку законів, спрямованих на подолання наслідків кризи. Натомість щодо остаточного утворення парламентської коаліції політичні сили так і не домовилися.

У першому читанні ухвалили цілу низку законопроектів. Зокрема, закон «Про заходи з соціального захисту населення від наслідків світової фінансової кризи». Серед іншого, цей законопроект передбачає заборону збільшення штату працівників органів державної влади та місцевого самоврядування, а також передбачає обмеження витрат органів влади, державних та комунальних підприємств.

Також було ухвалено в першому читанні проект закону про антикризові заходи в агропромисловому комплексі.

Після ранкового засідання в кулуарах парламенту лідер фракції БЮТ Іван Кириленко наголошував на тому, що закони були ухвалені голосами фракцій, котрі заявили про створення коаліції. «Друзі, зараз без регіонів, без комуністів 233 голоси по самому тяжкому закону, – каже Іван Кириленко. – Поздоровте нас! Привітаймо 233 голоси!»

Кадрові претензії нової коаліції

Проте політичну кризу ще не подолано остаточно. Зокрема, немає коаліційної угоди. І «недооформлений» статус коаліції створює певні труднощі при голосуванні. Скажімо, проблема виникла при ухваленні законопроекту «Про державне оборонне замовлення». У підсумку законопроект ухвалили лише з другої спроби, коли його підтримала фракція Компартії.

Суперечки щодо підписання коаліційної угоди тривають всередині фракції НУНС. Пропрезидентська частина фракції налаштована доволі критично. Зокрема, налаштовані проти призначення головою Фонду держмайна депутата від фракції БЮТ Андрія Портнова, як це пропонує зробити уряд.

Також нашоукраїнці мають претензії щодо певних посад в уряді. «Треба домовитися про розподіл сфер відповідальності і посади, – каже депутат фракції НУНС Ксенія Ляпіна. – Бо уряд буде новий. Бо нова коаліція. Ми вважаємо, що БЮТ немає ніякого морального права займати фінансово-економічні посади, бо вони провалили політику фінансово-економічну. Значить, треба домовлятися між НУНС і Блоком Литвина. Принцип, коли Прем’єр буде на власний розсуд, вибачте, по Лукашенку, «перетрахувати уряд», нас не задовольняє. Це не принцип коаліції.

У Президента – застереження, а в регіоналів – погрози

Депутати з фракції НУНС вважають, що переговори затягуються передусім через тиск із Секретаріату Президента.

«Якби ми зважали на формалізм, де переховується керівник фракції В’ячеслав Кириленко, якби ми зважали на дозвіл Балоги на створення чи не створення коаліції, то ми би досі не мали працюючого парламенту, – зазначає депутат від фракції НУНС Юрій Кармазин. – Поки є джерело впливу на членів фракції, доти і буде відсутність єдності у фракції».

Тим часом фракція НУНС у четвер зустрічалася із Президентом. І, за словами учасників зустрічі, є багато застережень до проекту коаліційної угоди.

Фракція Партії регіонів не голосує. На думку регіоналів, коаліції у Верховній Раді немає, тож вони закликають Президента згадати про своє право розпустити парламент. А Віктор Янукович обіцяє уряду через 100 днів «підняти всю країну».

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG