Доступність посилання

ТОП новини

Іноземні заробітчани в чеських коміксах


«Czech Made ?» - виставка коміксів про роботу іноземців у Чехії. Прага, площа Республіки.
«Czech Made ?» - виставка коміксів про роботу іноземців у Чехії. Прага, площа Республіки.

Прага – У Празі відкрилась виставка коміксів, яка розповідає про роботу чужинців у Чехії. Заробітчани звідусіль – із В’єтнаму, Монголії, України, Алжиру, Молдови, Росії й Словаччини – герої численних рисунків жартівливо-сатиричного напрямку. Стенди з коміксами виставлені в самому центрі Праги – навпроти найбільшого торговельного центру, їх щоденно переглядають тисячі людей. Виставку організував чеський Багатокультурний центр, відомий своїми акціями на підтримку національних меншин, які живуть у Чехії.

Дев’ять історій про заробітчан із дев’яти країн надихнули до творчості групу чеських графіків. Саме так народились комікси про долю чужинців, які заробляють на хліб у Чехії.

Наприклад, серія про молдованку, яка з ранку до вечора і часто без вихідних випікає смачні пампушки, але за перероблені сотні годин їй так і не заплатили.

Або про молодого в’єтнамця, який заліз у борги, щоб виїхати до Чехії за обіцяною працею, а зараз через кризу опинився на вулиці без роботи, житла і грошей.

Чи комікс про російських балерин, які приїхали до Праги, щоб дістатись до Балетної академії, а після місяців поневірянь опинились у маленьких провінційних театрах.

Мужня українка Тоня

На виставці представлена й історія українки Тоні, яку бив і використовував її приятель. Тоня втекла від нього спочатку до Росії, потім – до Чехії.

Її мужність захопила празького художника Марека Покорного – автора одного з коміксів. «Мене ця історія вразила своєю войовничістю, тим, як Тоня бореться з долею. Наприклад, я, коли б вів з кимось конфлікт, ні за що не вирішував би це виїздом із країни. А Тоня це зробила. Через те в коміксі я не намагався продемонструвати свою позицію, а тільки хотів розповісти про Тоню, хоча її історія ще не закінчена», – каже художник.

Доля Тоні з України подібна до тисяч інших заробітчан – і вона втратила роботу, а з нею право на перебування в країні, дах над головою і заробіток.

Іноземці сьогодні не мають шансу знайти роботу, єдина дорога – назад, додому. «Йдіть геть, роботи немає!» –лунає в Чехії звідусіль.

500 євро і квиток в один бік – державна програма чеського уряду, якою країна хоче розчистити робочі місця для своїх громадян. Виїхати з Чехії мають тисячі українців, в’єтнамців, монголів, які тут легально тривалий час працювали, сплачували податки, соціальне й пенсійне страхування.

А право на пенсію?!

Ці 500 євро і квиток додому – це не зовсім дар чеської сторони, а певною мірою повернений борг. На це звертає увагу голова Асоціації агентств працевлаштування у місті Плзень Ян Дртіна.

«Мене, наприклад, цікавить, як буде організована справа з пенсією тим людям, які працювали тут, скажімо, 5 років. Держава говорить тільки про свої видатки, але ніхто не говорить про людей, які мають право на пенсію. Скажімо, зараз від’їде 10 тисяч в’єтнамців, то я б хотів бачити, як Чеська Республіка буде їм сплачувати пенсію до В’єтнаму. Сумніваюсь також, чи хтось із в’єтнамців інформований, що має на це законне право», – каже він.

Комікси чеських митців про працю чужинців у Чехії – незвичний погляд на долю заробітчан. Але і вони зафіксували те, що насамперед впадає в вічі: часте визискування чужинців, які в силу недосконалого законодавства змушені годувати безконечно довгий ланцюг – від державних чеських установ і посередницьких агентств до працедавця і свого так званого «клієнта».

Виставку, крім Праги, побачать також мешканці Брно та Острави.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG