Доступність посилання

ТОП новини

У Кишиневі вже спокійніше. Влада висловила претензії сусідній Румунії


Молдова - Поліція і робочі, які наводять лад у розгромленому протестувальниками президентського будинку, Кишинев, 8 квітня 2009 р.
Молдова - Поліція і робочі, які наводять лад у розгромленому протестувальниками президентського будинку, Кишинев, 8 квітня 2009 р.

Прага – Хоча сьогодні зранку в Молдові і столиці Кишиневі було відносно спокійно, все ж напруження після вчорашніх зіткнень демонстрантів з поліцією зберігається. Прозахідна опозиція спростовує обвинуваченні на її адресу з боку влади в організації безладу і наполягає на перерахуванні підсумків голосування на парламентських виборах у Молдові, що пройшли в неділю.

Спокій у Кишиневі на середу зранку був відновлений, поліція охороняє президентську резиденцію та будову парламенту країни, біля яких у вівторок вирували масштабні протести опозиції. Понад 40 осіб були поранені у зіткненнях демонстрантів із поліцією. Серед десятків тисяч учасників протестів переважала молодь.

Опозиція звинувачує комуністів у фальсифікації результатів парламентських виборів і вимагає перерахунку голосів.

Президент Молдови, комуніст Володимир Воронін сьогодні звинуватив «певні сили» у сусідній Румунії в таємному керівництві вчорашніми демонстраціями в Кишиневі. Він також оголосив, що посол цієї країни оголошений у Молдові персоною нон-ґрата і що Молдова запроваджує візовий режим із Румунією, яка є членом ЄС. Посол Молдови в Бухаресті відкликаний додому для консультацій.

Засоби інформації Румунії повідомили, що влада Молдови закрила декілька прикордонних переходів із Румунією, намагаючись не пропустити через кордон своїх же студентів, які навчаються в румунських закладах. У Кишиневі бояться, що сотні молодих людей можуть приєднатися до акцій протесту. Повідомляють також, що молдовська прикордонна поліція не пускає через кордон іноземних журналістів.
Поліцейський кордон між прихильниками опозиції та будинком уряду Молдови, Кишинев, 8 квітня 2009 р.


У Кишиневі оголосили про арешти понад ста учасників вчорашніх протестів. Із понад 4 мільйонів дві третини населення Молдови є етнічними румунами.

ОБСЄ засуджує насильство і закликає сторони до спокою

Опозиція звинуватила уряд у провокаціях під час вчорашніх протестів. Прозахідні партії, котрі набрали на виборах до третини голосів, вимагають сьогодні перерахунку їхніх результатів. Представники ОБСЄ в Кишиневі засуджують акти насильства і закликають сторони до спокою. Так, посланець ОБСЄ в Молдові Матті Сидорофф заявив, що влада має розглянути вимоги опозиції. «Справді, ми в курсі, що чимало опозиційних партій подали скарги і кажуть, що мають докази, які вони надали для вивчення у Центральній виборчій комісії, і процес цей триває», – зауважив Сидорофф.

Хоча представники ОБСЄ вже заявили, що попри прояви використання адмінресурсу, вибори в Молдові у цілому відповідають міжнародним стандартам та зобов’язанням.

ЦВК Молдови відкинула вимоги опозиції щодо перерахунку голосів. Хоча офіційні результати виборів, яких очікували у середу, ще не оприлюднені. До 8 червня парламент має обрати нового президента країни. Володимир Воронін обирався на цю посаду двічі і вже не може балотуватися знову. Не виключено, що нинішній глава держави розраховує на посаду спікера, адже комуністи набрали на цих виборах найбільше – близько 50 відсотків голосів.

Тим часом міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров уже заявив, що вимоги молдовської опозиції щодо перерахунку голосів «абсолютно безпідставні».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG