Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз запросив Лукашенка на свій саміт у Прагу


Мінськ – Європейський Союз запрошує «останнього диктатора Європи» на саміт у Празі на початку травня. Запрошення привіз міністр закордонних справ Чехії, яка зараз головує в ЄС. Президент Білорусі запрошення прийняв, але не вирішив остаточно, хто буде представляти його країну на зустрічі голів держав Євросоюзу та держав, запрошених до програми Східного партнерства ЄС. Білоруська опозиція невдоволена.

Міністр закордонних справ Чехії Карел Шварценберґ привіз запрошення для президента Олександра Лукашенка взяти участь у саміті Євросоюзу в Празі на початку наступного місяця. На цьому саміті буде офіційно оголошено програму Східного партнерства ЄС.

Чеський міністр заявив після зустрічі з президентом Лукашенком: «Президент прийняв запрошення, і зараз від його рішення згідно з білоруськими законами залежить, ким буде представлена Білорусь на саміті в Празі».

Сам Олександр Лукашенко, зустрічаючи гостя з Праги, сказав, що хоче активізувати діалог із ЄС без посередників. «Ми не раз казали, що нам не потрібні посередники у відносинах між Білоруссю та ЄС. Ми можемо самі, якщо таке бажання буде у Європи, налагодити добрі стосунки між Білоруссю, яка є європейською державою, та Європою», – заявив він.

Говорячи про непотрібних посередників у діалозі з ЄС, Лукашенко мав на увазі білоруську опозицію.

Опозиція вважає запрошення Лукашенка легітимізацією його диктатури

У день приїзду міністра Шварценберґа до Мінська опозиція виступила зі спільним закликом до Євросоюзу не запрошувати білоруського президента на саміт ЄС. На їхню думку, це може легітимізувати його диктатуру та спричинитися до зміцнення репресій у самій Білорусі.

Шварценберґ особисто почув ці побажання від самої білоруської опозиції на зустрічі, яку мав перед відвіданням Лукашенка. Але він не прислухався до цих голосів, бо вже мав запрошення для білоруського президента.

Білоруська опозиція сприйняла це досить боляче, побачивши у цьому поступки Брюсселя перед Мінськом.

Один із лідерів Білоруського народного фронту Вінцук Вячорка розуміє, що ЄС пішов на зближення з мінським режимом заради добра для Білорусі, збереження її незалежності та демократичної перспективи. Але в нього є сумніви.

Унаслідок таких запрошень можливо, що в Білорусі замість рятування незалежності та демократії відбудеться «закріплення її демократичної антиперспективи» і зросте загроза її незалежності, каже Вячорка.

Ізоляція подолана?

У Мінську зазначають, що Євросоюз наразі віддав ініціативу Олександрові Лукашенку. Білоруському лідерові натякали дипломатично, що, мовляв, хотіли б бачити у Празі не його самого, адже його досі вважають «останнім диктатором Європи», а міністра закордонних справ чи прем’єра.

Чи поїхати самому, чи послати когось із міністрів, має вирішити сам Лукашенко. І вже це означає поліпшення ставлення до його особи у Європі.

Сьогодні ж стало відомо, що президента Лукашенка запросили не лише до Праги, але і в Рим. 27 квітня він має зустрітися з Папою Римським та керівництвом Італії.

Виявляється, що президент Лукашенко вже подолав свою власну ізоляцію.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG