Доступність посилання

ТОП новини

Чи зрушить «Східне партнерство» з місця лібералізацію візового режиму?


Варшава – На другий день після саміту Євросоюзу в Празі, де було схвалено програму «Східне партнерство», у Польщі відбулися наради стосовно лібералізації візового режиму для громадян країн пострадянського простору. Одноденну Міжнародну конференцію під назвою «Візи для сусідів на сході. Політика країн Вишеградської групи» організував польський Фонд імені Стефана Баторія. У ній взяли участь політологи, фахівці з питань закордонної політики, представники польського МЗС, представники Посольства України в Польщі.

Головним завданням, що ставили перед собою учасники міжнародної конференції у Варшаві, було наповнення змістом одного з головних пунктів проекту ЄС «Східне партнерство», де йдеться про лібералізацію візового режиму для громадян України, Росії та Білорусі.

Учасники конференції усвідомлюють, що навіть найсуворіший візовий режим не захистить від нелегалів, лише призведе до різкого скорочення в країнах Євросоюзу кількості відвідувачів зі Східної Європи.

Одне з рішень наради полягає в тому, що слід спершу виробити дорожню карту скасування візового режиму для громадян пострадянських країн Східної Європи. Далі – максимально спростити адміністративні процедури видачі віз, зменшити вартість візових послуг і повністю скасувати візи, чи, принаймні, запровадити систему багаторазових та багаторічних віз.

Проект дорожньої карти лібералізації візового режиму збираються подати на розгляд урядів Польщі, Чехії, Словаччини та Угорщини.

Представниця польського Фонду імені Стефана Баторія Ольга Василевська зазначає: «Країни-учасниці Вишеградської групи матимуть змогу колективно працювати над пропозиціями з вирішення цієї проблеми, так щоб усі країни-члени Євросоюзу змогли ухвалити кінцеве рішення стосовно лібералізації візового режиму. Саме у цій підготовці ми бачимо головне своє завдання».

Суворіший візовий режим у Чехії і Словаччині

Представник чеської Асоціації з міжнародних питань Міхал Тім повідомив під час дискусії, що політика уряду Чеської Республіки стосовно візового режиму опирається на той факт, що його країна не межує з жодною пострадянською державою Східної Європи. Коли була потреба в дешевій робочій силі, візова політика Праги була ліберальнішою, зараз умови змінилися і найбільш суворий візовий режим стосовно громадян України діє в Чеській та Словацькій республіках.

Про специфіку візової проблеми з перспективи Будапешта говорив представник Угорської європейської асоціації Єжи Целіховський. Він зазначив, що Угорщина виробляла засади візового режиму, дивлячись на це через призму потреб угорської діаспори за кордоном. Урядовцям зараз не слід розглядати візове питання з позиції так званого «обложеного замку», каже Єжи Целіховський.

«На мою думку, всі заяви про видачу віз мають бути фіксовані, особливо тих осіб, яким відмовляють у візі. Має бути можливість процедури апеляції. Потрібно також дати людям змогу посилати заяви електронною поштою», – зазначив представник Угорської європейської асоціації.

Польські учасники міжнародної конференції вказували на те, що її результати має вивчити польський уряд ще до початку свого головування в Євросоюзі у 2011 році.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG