Доступність посилання

ТОП новини

Ринок землі відкладається? Верховна Рада заговорила про мораторій


Київ – Мораторій на продаж сільськогосподарських земель можуть продовжити ще на нинішньої сесій Верховної Ради. Цього не виключає спікер Володимир Литвин. А от спрощення процедури купівлі земельних ділянок, діє уже місяць. Як це нововведення оцінюють експерти, і що про ймовірне продовження мораторію на землю думають на місцях?

Раніше для купівлі земельної ділянки потрібно було отримати державний акт, а зважаючи на те, що часові рамки видачі актів не вказувалися, бюрократична процедура могла затягтися на кілька років. Але після весняних змін до законодавства цього непотрібно. Право власності на землю засвідчується договором купівлі-продажу, або ж свідоцтвом про право на спадщину.

Ці норми, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода заступник голови парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Сергій Терещук, лише починають впроваджуватися на місцях. Однак, зауважив депутат від Блоку Литвина, нововведення розв’яже чимало проблем.

«Надзвичайно велика проблема, особливо, коли переоформляється земельна ділянка, що перейшла у спадок. Потрібно виготовляти по новому всю документацію на землю, – каже Сергій Терещук. – Сьогодні це спрощується, людині достатньо показати право, що вона успадкувала земельну ділянку. Береться державний акт попередника, робиться напис, і немає ніяких проблем. Тому, я вважаю, це прогресивна норма, яка спрощує життя селянам».

Без зміни системи власності не обійтися

Зміни, які парламент вніс до земельного законодавства, щодо спрощення купівлі земельних ділянок, на думку юриста Тетяни Монтян, є доцільними. Однак це лише крапля у морі. Щоб навести лад у цьому питанні, наголошує пані Монтян, Україні необхідно перейти з актової системи права власності, на систему Торренса, тобто, титульну.

«У нас зараз актова система. Будь-який акт може бути оскаржений хоч це було й 10 угод тому, що тягне за собою автоматичне розірвання всіх наступних угод. І, зазвичай, добросовісний набувач залишається ні з чим. Тому що тих, з ким він укладав угоди, вже ніколи не знайдеш, – коментує юрист. – А титульна система, за якою живе весь цивілізований світ, означає, що держава гарантує право власності тому, хто зараз ним володіє. А якщо там було якесь шахрайство, той, хто потерпів, отримує компенсацію від спеціального державного фонду».

Парламент дасть мораторію зелене світло на 5 років?

Але спрощення процедури не стосується земель сільськогосподарського призначення. На їхній продаж накладений мораторій. До того ж, він може бути продовжений. У вівторок під час засідання погоджувальної ради лідер КПУ Петро Симоненко заявив, що Верховна Рада має продовжити заборону на продаж землі, оскільки після президентської кампанії, починаючи з 1 січня 2010 року, коли перестане діяти нинішній мораторій, «всю землю розкрадуть». У свою чергу, спікер Володимир Литвин дав доручення провести консультації «із людьми, які працюють на землі», щоб до завершення цієї сесії парламент зміг ухвалити відповідне рішення. При цьому, пан Литвин не виключив, що мораторій може бути продовжений на 5 років.

Проте, на переконання депутата Черкаської районної ради Катерини Онопрієнко, яка живе у селі Мошни, мораторій на землю зовсім не заважає незаконним оборудкам.

«Депутати Верховної Ради забирають у нас землі, роблять кооперативи. Але не тільки вони, а наші місцеві голови райдержадміністрацій, переважно. Продають через підставних осіб. Наша земля розкуповується. За якою процедурою? Сільський голова депутатам навішав «лапшу» на вуха, що от, ми дамо ці діляночки молоді. Ну, молоді вони кинуть трохи. А решту? Решту забирає державна адміністрація. Вона домовляється з сільським головою, погоджують через систему хабарів, і депутати на це йдуть», – розповіла Катерина Онопрієнко в інтерв’ю Радіо Свобода.

На думку ж експертів, найближчим часом в Україні навряд чи запрацює цивілізований ринок землі. До того ж, зважаючи на так звану актову систему, навіть у випадку «узаконеного» продажу, немає гарантії, що ніхто інший не зможе її відчужити.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG