Доступність посилання

ТОП новини

Вперед, на Схід. «Східне партнерство» ЄС починається з Донецька


Донецьк – Цілий рік у Європейському Союзі головуватимуть держави, прихильні до України. Від 1 липня Чехія передасть кермо правління Євросоюзом Швеції. Тому, на думку чеського посла Ярослава Башти, Україна має найкращі шанси скористатися з програми «Східного партнерства», нещодавно схваленої Євросоюзом та Україною. Про це йшлося на зустрічі послів країн ЄС, котра відбулася цими днями у Донецьку.

Європейські дипломати з майже 20 країн не приховують, що їх цікавлять українські ринки. Наприклад, Чехія у докризові часи на 80 % експортувала свої товари у ЄС. Але тепер доводиться шукати перспективних партнерів здебільшого за його межами.

Посол Чехії в Україні Ярослав Башта зазначив: «Щоб знайти шлях виходу із цієї кризи, ми намагаємось знайти нові ринки, і ці ринки, перш за все, знаходяться на Сході. Це було рішення уряду. Україна є одним із тих перспективних ринків, і те, що ми підписали договір із Новокраматорським машинобудівним заводом – це приклад того, як би ми хочемо вийти з кризи. Ми не можемо вийти з кризи самі. Нам потрібно зараз шукати нові вищі форми економічної співпраці – інвестувати та знаходити партнерів».

Договір про поставку машинобудівного обладнання на Новокраматорський машзавод, що знаходиться в Донецькій області сягає понад 15 мільйонів доларів. Також для полегшення прямого зв’язку між промисловими регіонами України і Чехії збираються відкрити нову авіалінію, яка поєднає Донецьк із Остравою.

Найбільші можливості європейці бачать саме у східних регіонах України, зокрема, у Донецькій області. Заступник міністра промисловості Чеської Республіки Мілан Говорка наголосив на тому, що потреба в модернізації підприємств на сході України, відкриває значні можливості для чеських компаній.

«Ми дуже радіємо з того, що чеські підприємства, беруть участь у цій масштабній роботі, що пов’язана із модернізацією вашої промисловості. Тому що потенціал цієї області просто величезний», – зауважив Мілан Говорка.

Підписали кількох важливих для Донеччини контрактів

Результатом зустрічей дипломатів та урядовців із країн ЄС стало підписання кількох важливих для Донецької області контрактів, які мають принести в область найновіші технології, що поєднують екологію та енергетику. Про них розповів мер Донецька Олександр Лук’янченко: «Екологічно важливе питання – це цивілізована переробка твердих побутових відходів. І на сьогодні за допомогою уряду Швеції створені дві структури, що вже закінчили підготовку інженерного проекту заводу для переробки сміття. З нього згодом буде виходити гаряча вода і електроенергія для мікрорайону Текстильник».

Євросоюз серйозно зацікавився донецькими шахтами, що потребують модернізації. На ці потреби ЄС обіцяє виділити 9 мільйонів євро, повідомив донеччан представник ЄС в Україні Дірк Шюбель.

Загалом лише в першому півріччі 2009 року обіг товарами і послугами між Донецькою областю і державами Євросоюзу склав понад півмільярда доларів. Завдяки «Східному партнерству» у майбутньому ця цифра буде тільки збільшуватись, обіцяє чеський посол Ярослав Башта.

Дипломати кажуть, що для України цілком реально модернізувати економіку так, щоб найближчим часом претендувати на членство в ЄС. Для цього є всі передумови: європейські держави хочуть розширити свої ринки і розвинути партнерські контакти, а Україна отримає нові технології і змогу швидше інтегруватись в європейський бізнесовий простір.

(Донецьк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG