Доступність посилання

ТОП новини

«Східне партнерство» починається з регіонів


Брюссель – Сьогодні закінчилися дводенні дебати та обміни поглядами на «Східне партнерство», організовані у Брюсселі Комітетом регіонів. Ця євроустанова, що захищає інтереси регіонів та місцевих громад, скликала форум, на котрому шукали відповідь на два основні питання. Насамперед, яке значення має цей проект для регіонів та місцевих громад по обидва боки кордону? Та й як, власне, практично реалізувати ідеї «Східного партнерства»?

Форум «Східне партнерство у регіональному та місцевому вимірах» перш за все дав можливість обмінятися досвідом та підтримати місцеві проекти представникам країн «Східного партнерства», місцевих та регіональних органів влади, підприємств, неурядових організацій, асоціацій та європейських установ. Серед учасників були представники України, Білорусі, Молдови, Грузії, Азербайджану та Вірменії, а також країн-членів ЄС, що межують із частиною цих держав.

«Євросоюз має 2700 кілометрів спільних кордонів із цими східними країнами, – зазначив у інтерв’ю Радіо Свобода Президент Комітету регіонів Люк Ван ден Бранде. – Якщо ми хочемо подальшого зближення, то важливо мати міцних сусідів та далі розширювати їхні можливості. З іншого боку, розпочинати співпрацю чи просто встановлювати людські контакти без залучення місцевої чи регіональної влади взагалі неможливо. Гадати, що ці речі можна організувати тільки на європейському чи державному рівні, – ілюзія. Тому Комітет регіонів вирішив стати дійсним партнером у двох напрямках «Східного партнерства». Вони стосуються об’єднання людей, з одного боку, та покращення місцевого управління – з іншого».

Комітет регіонів – це консультативна інституція Євросоюзу, що висловлює думки місцевих та регіональних органів влади. Тому, в усіх європейських рішеннях, що стосуються інтересів регіонів чи місцевих громад, консультації з Комітетом регіонів обов’язкові. Маються на увазі питання освіти, молоді, культури, охорони здоров’я, економічних та соціальних обмінів, транскордонної співпраці чи транспорту.

Польща, Угорщина, Словаччина і Румунія – опора «Східного партнерства»

Звертаючись до країн Євросоюзу, що межують із країнами-учасницями «Східного партнерства», президент Комітету регіонів Люк Ван ден Бранде зазначив, що саме від них залежить, який розмах матиме ініціатива «Східного партнерства».

«Це справжня нагода і для вас, бо ви, будучи найближчими сусідами країн-учасниць, виступатимете у ролі експертів, – зауважив президент Комітету регіонів. – Обміни студентами, чи провадження якихось спільних культурних проектів, – адже тут саме ви є опорою «Східного партнерства». Саме до вас ми звертатимемося за експертними порадами і саме від вас залежатиме розмах цього важливого проекту, який ми повинні реалізувати».

Основний висновок форуму такий: стосунки Європи зі своїми сусідами на сході повинні у першу чергу закріпитися на місцевому та регіональному рівнях, бо «Східне партнерство», насамперед, має забезпечити діалог між громадянами по обидва боки кордонів.

(Брюссель – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG