Доступність посилання

ТОП новини

В Італії стартує розширений саміт Групи восьми


Емблема саміту вже висить у його прес-центрі в Аквілі, 7 липня 2009 року
Емблема саміту вже висить у його прес-центрі в Аквілі, 7 липня 2009 року

Рим – В Італії починається триденний саміт країн Групи восьми, яка об’єднує сім промислово найрозвиненіших країн світу і Росію. Головні теми порядку денного – глобальна економічна криза, кліматичні зміни та допомога бідним країнам Африки.

Три місяці тому внаслідок потужного землетрусу місто Аквіла стало епіцентром стихійного лиха. Тепер на кілька днів це місто стає центром зустрічі впливових лідерів країн і голів урядів. Оглядачі не наважуються прогнозувати якусь вагому результативність від нинішнього саміту, але очевидно одне: за кількістю учасників розширене засідання Групи восьми буде небувалим.

Бо прибуває насправді не 8, а майже 40 делегацій. Серед них лідери не лише промислово розвинених країн, але й держав із перехідною економікою, як-то Індії, Китаю чи Бразилії. Долучаться до переговорів і представники впливових організацій: Міжнародного валютного фонду, Світового банку та Африканського союзу.

Найбільшу увагу учасники саміту приділятимуть питанням економічної кризи і розробці спільних правил для регулювання системи кредитування. Країни Групи восьми мають обміркувати нові плани продовольчої допомоги бідним країнам африканського континенту. Йтиметься також про кліматичні зміни, енергетичну безпеку, актуальні теми міжнародної політики.
До Аквіли стороннім зараз не дістатися, і демонстранти проти саміту збираються в Римі. Кордон поліції на майдані Барберіні, 7 липня 2009 року

Уже з неділі в гірській місцевості Аквіли довкола казарми Фінансової гвардії, де відбуватимуться засідання, діють посилені заходи безпеки. До роботи залучені 15 тисяч військових та правоохоронців.

Неприємності з-під землі і з-за кордону

Але не тільки можливі напади турбують організаторів. Напередодні в районі зафіксували нові підземні поштовхи. Служба цивільної оборони запевняє, що будівлі на визначеній території здатні витримати невеликі підземні коливання. Водночас на випадок землетрусу потужністю понад 4 бали передбачений план евакуації учасників саміту до італійської столиці.
На початку квітня Аквілу й сусідні містечка й села зруйнував сильний землетрус, близько 300 людей загинули

Втім, італійці не хочуть говорити про землетрус. Краще, вирішили вони, привернути увагу чільних гостей до мистецьких пам’яток, які вціліли під обвалами палаців та церков. Для цього на території військової казарми влаштували спеціальну експозицію італійських шедеврів. Окремі лідери, як Барак Обама та Анґела Меркель, особисто відвідають зруйновані райони, щоб оцінити розмір фінансової допомоги для їхнього відновлення.

В той час, як італійська влада радо звітує про якісну підготовку розширеного саміту країн Групи восьми, іноземна преса, здебільшого британська, нищівно розкритикувала Італію. Лондонське видання Guardian дорікає Римові за безініціативність у підготовці плану нинішніх переговорів, надмірну кількість запрошених та взагалі пасивну роль Італії в «вісімці». Як припускає часопис, нинішня зустріч буде малопродуктивною, хіба що слід чекати нових недоречних вибриків від прем’єра Сільвіо Берлусконі, котрого вважають на Заході «суперечливою і непередбачливою фігурою».

(Рим – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG