Доступність посилання

ТОП новини

Відомі політики Східного Блоку просять Обаму дотримуватися твердого курсу щодо Росії


Президенти США і Росії, Барак Обама та Дмитро Медведєв під час американсько-російського саміту в Москві. 7 липня 2009 р.
Президенти США і Росії, Барак Обама та Дмитро Медведєв під час американсько-російського саміту в Москві. 7 липня 2009 р.

Понад 20 відомих політиків із країн Південно-Східної і Центральної Європи написали відкритого листа президентові США Бараку Обамі, в якому закликали його не забувати про їхні регіони і дотримуватися твердого курсу щодо Росії.

Підпис під листом поставили, зокрема, колишні президенти Чехії – Вацлав Гавел, Польщі – Лех Валенса та Александр Квасневський, Румунії – Еміль Костантинеску, Латвії – Вайра Віке-Фрейберґа, Словаччини – Міхал Ковач, а також екс-прем’єри, голови дипломатичних місій, міністри і низка впливових політиків Угорщини, Естонії та Болгарії.

Текст листа оприлюднений на сайті польської «Ґазети Виборчої» та чеського щоденника «Лідове новіни».

У листі мовиться про відносини США із цими країнами, про безпеку світу загалом і зокрема про політику Вашингтона по відношенню до Росії.

Автори послання стурбовані тим, що їхній регіон тепер не є пріоритетом зовнішньої політики Сполучених Штатів. «Часами створюється враження, що американські політики вважають, що на нашому регіоні можна поставити «галочку» і переключитися на більш актуальні стратегічні питання», – мовиться у листі.

Величезну стурбованість провідних східноєвропейських політиків викликає можливість того, що США та провідні європейські країни можуть підтримати ідею президента Росії Дмитра Медведєва про нову архітектуру європейської безпеки, яка, на їхню думку, замінивши існуючу структуру, може спричинити «нейтралізацію» регіонів Центральної та Південно-Східної Європи.

На думку авторів листа, найскладнішим питанням у відносинах зі США країн цього регіону може стати зміна планів щодо розміщення американської системи ПРО у Польщі та Чехії. «Цілковита відмова від цього проекту чи надто велике залучення до нього Росії без консультацій з Польщею та Чехією може підірвати довіру до США в цілому регіоні», – мовиться у листі.

Серед тих, хто поставив свій підпис під листом до Барака Обами, також колишній президент Словаччини Міхал Ковач, який дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Пане Ковач, що спонукало вас підписати цього листа, чому ви поставили свій підпис у групі інших відомих в Європі політиків?

– Чому я підписав цього листа? Тому що я погоджуюсь зі змістом цього листа, що є як посланням до Сполучених Штатів, так і до президента Барака Обами. Цей лист висловлює і мої побоювання щодо того, щоб не дійшло до дестабілізації політичних відносин. Навпаки, ми гадаємо, що світова політика вимагає все більших зусиль для того, щоб відносини між народами покращувались і були більш дружніми. Потрібно, щоб світова стабільність у світі зміцнювалась, щоб повага до певних цінностей, які сьогодні об’єднують велику кількість держав, була оцінена. Тобто цей лист міг би бути таким нагадуванням про те, що коли десь існують якісь побоювання, тоді потрібно над тим задуматись.

– Лист-звернення до Барака Обами оприлюднений напередодні візиту в Україну віце-президента США Джозефа Байдена. В ньому не згадується Україна. Чи може він якось вплинути на українсько-американські переговори?

– Думаю, що значення України все більш і більш зростає, що відбувається певне змагання щодо впливу на Україну. Подібні процеси відбуваються і всередині України, змагання щодо того, чи Україна просуватиметься в напрямку до НАТО, інтеграції до Європейського Союзу, чи ні. Тобто ці процеси дуже важливі не тільки для стабільності в Європі, але й у світі. Я, як демократ із ще не так давно комуністичної країни, дуже добре усвідомлюю, яку роль відіграли Сполучені Штати і Радіо Вільна Європа в тому, що стосується впливу на подальший розвиток, зокрема, в тому, що дійшло до падіння «залізної завіси» і кінця «холодної війни». Зараз триває пошук шляхів, як витворити нові збалансовані відносини між окремими державами, а Україна від самого початку представляє в моїх очах державу, котра належить до Європейського Союзу, державу, членство якої в НАТО допомогло б зміцнити безпеку і самої України, і Європи.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG