Доступність посилання

ТОП новини

Регіони обіцяють ситуативну більшість за свої законопроекти


Київ – Сьогодні в парламенті може виникнути нова ситуативна більшість. Представники Партії регіонів вважають, що за їхні соціальні законопроекти може набратися необхідна кількість голосів. Проте це навряд чи призведе до розвалу чинної більшості та оформлення нової. Принаймні до президентських виборів цього не станеться, переконані учасники процесу.

Депутати з фракції Партії регіонів обіцяють, що у вівторок 8 вересня може відбутися результативне голосування за їх соціальні законопроекти.
Крім власне регіоналів, «за» можуть проголосувати також фракції Компартії, Блоку Литвина, а також частина фракції НУНС – група «Єдиний центр».

Минулого року голосами саме цих політичних сил було усунуто з посади спікера Арсенія Яценюка. Тепер вони знову можуть ситуативно порозумітися щодо соціальних законопроектів. Депутат-комуніст Олександр Голуб вважає ймовірність цього високою: «Хоча остаточне рішення буде прийняте завтра, я не виключаю, що питання підвищення соціальних стандартів може бути проголосоване».

Як відреагує коаліція?

На думку політичних оглядачів, члени урядової коаліції можуть проголосувати всупереч позиції уряду, який вважає, що через складний економічний стан держава не може дозволити собі підняття соціальних стандартів. Спільне голосування Блоку Литвина разом з Партією регіонів може призвести до непорозуміння у складі коаліції. Проте голова Комітету виборців Олександр Черненко вважає, що міцність коаліції давно вже не є пріоритетом для багатьох її членів.

«Коаліція вже давно себе вичерпала. І взагалі, мені дивно, чому Литвин досі в коаліції, коли Тимошенко за його спиною веде переговори з Регіонами, приймає закон про вибори або – про гроші на Євро-2012, який взагалі лишає Литвина поза розкладами», – каже Черненко.

Чи є в прем’єра аргументи?

Політичний експерт Володимир Цибулько каже, що з наближенням президентських виборів БЮТ не може розраховувати на лояльність тих партнерів по коаліції, які також мають президентські амбіції. «Чесно кажучи, діяльність Кабінету міністрів – це фабрика по виробництву політичних ворогів для прем’єра», – каже Цибулько.

Надвечір 7 вересня депутати з Блоку Литвина, Компартії та ЄЦ стверджували, що наразі однозначно не визначилися щодо голосування. Представники цих політичних сил кажуть, що остаточно визначатимуться щодо голосування вранці, 8 вересня – перед початком роботи парламенту. Результати голосування покажуть. Наскільки ще прем’єр Юлія Тимошенко спроможна знаходити спільну мову зі своїми формальними і неформальними союзниками.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG