Доступність посилання

ТОП новини

Вірус блокування може вразити і членів ЦВК


Володимир Шаповал.
Володимир Шаповал.

Київ – Крім заблокованої Верховної Ради, Україна на початку наступного року може отримати паралізовану Центральну виборчу комісію. Між першим і другим туром президентських виборів роботу центральної виборчої комісії може бути заблоковано. Про це заявив голова ЦВК Володимир Шаповал. Експерти поділяють ці побоювання з огляду на посилення політичного впливу на членів центральної виборчої комісії з боку кандидатів.

Голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал припускає, що перед другим туром президентських виборів будуть спроби заблокувати роботу ЦВК шляхом зриву кворуму. Про це він сказав в інтерв`ю тижневику «Лівий берег».

За словами Володимира Шаповала, після 17 січня учасників виборів залишиться двоє, і вони «вже матимуть досить чітку картину, докладну соціологію. Тут і почнеться пошук оптимальних для них рішень. Рішень – для ЦВК і суспільства – швидше за все, екстремальних».

За словами голови ЦВК, не виключено, що хтось із кандидатів розпочне деструктивні дії, намагаючись, приміром, зірвати кворум ЦВК.

Юридичні ліки від політичних хвороб

Прецедент із відсутністю кворуму на засіданнях ЦВК справді був. В 2007 році, коли вирішувалося питання дострокових парламентських виборів, багато членів Центрвиборчкому опинялися на лікарняному.

Натомість попередній голова ЦВК, а нині депутат від фракції Партії регіонів Сергій Ківалов не поділяє цих побоювань.

«Ситуація зараз дещо інакше буде розвиватися, як я собі уявляю. Адже наступає юридична відповідальність – чи адміністративна чи кримінальна – за блокування роботи ЦВК. Не думаю, що між першим і другим туром будуть якісь проблеми. Можливо, після другого може з’явитися ця проблема», – каже екс-голова ЦВК.

ЦВК врятує... «політичне болото»

Натомість Голова комітету виборців України Олександр Черненко каже, що небезпека блокування роботи Центрвиборчкому зумовлена тим, що посилився політичний вплив на членів комісії.

«Раніше був сильним вплив голови Комісії. Коли почалося формування ЦВК за квотним принципом, то кожен член ЦВК, делегований тією чи іншою політичною силою, відповідно від неї залежить. І перед кожним засіданням вони дзвонять в штаби своїх партійних босів і узгоджують свою поведінку з генеральною лінією. Раніше такого не було», – каже голова КВУ.

Разом з тим, Олександр Черненко зазначає, що кворум на засіданні Центрвиборчкому не може бути зірваний представниками лише однієї політичної сили. Зараз БЮТ і партія регіонів мають у ЦВК паритет. За таких умов, вважає голова КВУ, багато залежатиме, особливо у другому турі, як поведуть себе члени ЦВК делеговані туди меншими політичними силами.

«Там є двоє від комуністів, є представник соціалістичної партії. Власне, від цього «політичного болота» (в політологічному смислі) і залежатиме, чи ЦВК поведе себе як колегіальний орган, чи роботу Комісії буде заблоковано», – каже Олександр Черненко.

І голова ЦВК Володимир Шаповал, і експерти вважають, що до блокування роботи ЦВК політичні сили вдаватимуться в останню чергу – як до крайнього заходу. А спершу несприятливі для когось результати оскаржуватимуть у судах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG